Svētes baseina upju ieleju tīkla veidošanās un attīstība Vēlā Vislas apledojuma un holocēna laikā - Zuševics, Vents (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā veikta Zemgales ledus ezerā un Baltijas ledus ezerā ieplūstošo upju ieleju morfoloģiska analīze ar mērķi izmantot ieleju morfoloģiskos elementus krasta sprostezeru krasta līniju identificēšanā. Pētījuma teritorijas, kas aptver Zemgales līdzenuma DR daļu starp Lielupes un Bērzes upju ielejām, ģeoloģiskie un paleoklimatiskie apstākļi nosaka, ka sprostezeru krasta līniju indikatoru veidošanās un saglabāšanās iespējas ir zemas. Tā dēļ paleorekonstrukcijas veidošanās izmantotas labāk saglabājušās distālās liecības – terasētās upju ielejas. Darbā pirmoreiz detāli analizēta mūsdienu Svētes dabīgā sateces baseina terasēto upju ieleju posmu morfoloģija un rekonstruēta hidrogrāfiskā tīkla attīstība. Lauka darbos analizētas ielejas fluviālās akumulācijas un erozijas procesu liecības. Balstoties uz rekonstruētajiem virspalu terašu garenprofiliem un identificētajām krasta reljefa formām, noteikti vienas Baltijas ledus ezera un triju Zemgales ledus ezera stadiju vietējie līmeņi. Identificēti vairāki terasēto ieleju ūdensguves avoti – potenciāli distāli paliku ezeri. Atslēgvārdi: Zemgales līdzenums, sprostezers, regresīvā erozija. noteces ieleja.

In the Master’s thesis a morphological analysis of river valleys, acting as tributaries of Zemgale and Baltic ice dammed lake, is made. Analyses is made with a goal of correlating valleys’ morphological elements with both newfound and previously known coastal features of aforementioned lakes. Geological and paleoclimatic properties of the study area – SW part of Zemgale plain between Bērze and Lielupe river valleys - create an environment where rate of forming and preservation of coastal features is low. Thus, more preserved, distal features, such as terraced valleys are primarily used. In thesis a detailed overview on Svēte river basin’s terraced valley morphology and the development of the basin is made for the first time. During field work an analysis is made on fluvial erosive and accumulative features. Corellating the river terraces with identified coastal features one Baltic ice dammed lake and three Zemgale ice dammed lake stabilization events’ local levels have been determined. Multiple sources of late Pleistocene runoff water have been identified – potential distal meltwater lake beds. Keywords: Zemgale plain, ice dammed lake, regressive erosion, spillway valley.
The development of river valleys in the Svēte catchment basin during the Late Vistulian and Holocene
Keywords: Ģeoloģija; Zemgales līdzenums; sprostezers; regresīvā erozija; noteces ieleja