Saldūdens akvakultūras dīķu ekosistēmu pakalpojumi Latvijā - Grigorjevs, Artis (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba mērķis ir novērtēt saldūdens dīķu sniegtos ekosistēmu pakalpojumus Latvijā. Dīķu sniegto pakalpojumu izpēte ir svarīga dīķu ekosistēmu vispārējā stāvokļa novērtēšanā, lēmumu pieņemšanā un tālākās attīstības plānošanā. Darbā tiek vērtēti gan apgādes, gan regulējošie, gan kultūras – nemateriālie pakalpojumi. Darbā kritiski analizēti arī pieejamie dati ekosistēmu pakalpojumu aprēķināšanai, izmantojot ekonomiskās, biofizikālās, kā arī sociālās vērtēšanas metodes. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, veicot statistikas datu analīzi, novērtējot aptaujās iegūto informāciju, un balsoties uz zinātniskās literatūras avotiem, darba noslēgumā ir izdarīti secinājumi par dīķu ekosistēmu pakalpojumu nozīmīgumu un to izmantošanu lēmumu pieņemšanā.

The purpose of the Master's thesis is to evaluate the ecosystem services provided by freshwater ponds in Latvia. Research into the services provided by ponds is important for the assessment of the overall condition of pond ecosystems, for decision making and for further development planning. In this work evaluates supply, regulatory and cultural - intangible services. Also in work critically analyzed available data for the calculation of ecosystem services, using economic, biophysical and social evaluation methods. Based on the results of the research, analyzing statistical data, evaluating the information obtained in the surveys and voting on the sources of scientific literature, conclusions about the significance of pond ecosystem services and their role in decision making are made.
Freshwater aquaculture ponds ecosystem services in Latvia
Keywords: Vides zinātne; ekosistēmas pakalpojumi; saldūdens dīķi; kopējā ekonomiskā vērtība; sociālekonomiskie pakalpojumi