Kumulatīvās balsošanas rezultātu analīze - Riņķevičs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2012)
Kumulatīvā balsošana (KB) ir relatīvi vienkārša prasību prioritizēšanas metode, kas rada rezultātus proporciju skalā. KB prioritizēšanas rezultāti ir īpaša veida dati – saliktie dati. Darba mērķis ir atbalstīt lēmumu pieņemšanas procesu. Darba ietvaros ir veikts sistemātisks literatūras apskats, kas aptver KB un KB rezultātu analīzi. Papildus tam, šajā darbā ir izstrādāta metode KB rezultātu analīzei – Kumulatīvo balsu vienādība (KBV). KBV ļauj noteikt prioritizēšanas vienumus ar līdzvērtīgu prioritāti. KB tiek izmantota ne tikai prasību prioritizēšanā un laidienu plānošanā, bet arī programmatūras procesu pilnveidošanā, izmaiņu ietekmes analīzē, modeļbāzētajā izstrādē KBV ir tikusi pielietota 27 prioritizēšanas gadījumos 15 pētījumos, kā rezultātā ir identificētas deviņas līdzvērtīgu prioritizēšanas vienumu grupas trijos pētījumos.

Cumulative Voting (CV) is known as a relatively simple method for prioritizing requirements on a ratio scale. The purpose of this thesis is to aid decision making by collecting knowledge on the empirical use of CV. The author presents a systematic literature review of CV and CV result analysis methods. Additionally, a CV result analysis method that identifies prioritization items with equal priority called Equality of Cumulative Votes (ECV) is proposed. The review has resulted in a collection of state of the practice studies and CV result analysis methods. ECV has been applied to 27 prioritization cases from 15 studies and has identified nine groups of equal items in three studies.
An Analysis of Cumulative Voting Results
Keywords: Datorzinātne