Nodokļu ietekme uz ārvalstu tiešo investīciju pieplūdi Baltijas valstīs no 2008. līdz 2023. gadam - Pasečnaja, Emīlija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Nodokļu ietekme uz ārvalstu tiešo investīciju pieplūdi Baltijas valstīs no 2008. līdz 2023. gadam” mērķis ir izpētīt nodokļu politikas ietekmi uz ārvalstu tiešo investīciju pieplūdi Baltijas valstīs. Bakalaura darba ietvaros tika izvirzīta hipotēze: starp nodokļu politikas izmaiņām Baltijas valstīs un ārvalstu tiešo investīciju pieplūdi pastāv pozitīva lineārā sakarība. Darba ietvaros tika veikts kvantitatīvs pētījums, izmantojot ekonometrisko regresijas analīzi. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka starp nodokļu ieņēmumiem un ĀTI pieplūdi pastāv pozitīva saistība, tomēr tā izskaidro tikai daļu no investīciju plūsmu svārstībām. Rezultāti norāda uz nepieciešamību ņemt vērā arī citus faktorus, kas ietekmē investīciju dinamiku reģionā. Darbs sastāv no 72 lappusēm, 10 attēliem, 7 tabulām 43 literatūras avotiem un 1 pielikuma.

The aim of the Bachelor's thesis "The Impact of Taxation on Foreign Direct Investment Inflows in the Baltic States from 2008 to 2023" is to examine the effect of tax policies on FDI inflows in the Baltic region. The following research puts forward the hypothesis that there is a positive linear relationship between changes in tax policy in the Baltic States and the inflow of FDI. A quantitative research methodology was utilized, applying econometric regression analysis. The findings confirm a positive correlation between tax revenues and FDI inflows, although it explains only part of the variability in investment flows. The results highlight the importance of considering additional factors influencing investment dynamics in the region. The thesis comprises 72 pages, includes 10 figures, 7 tables, 43 bibliographic sources, and 1 appendix.
The impact of taxes on FDI inflows in the Baltic States 2008-2023
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; ārvalstu tiešās investīcijas; nodokļu politika; Baltijas valstis; ekonometriskā analīze; investīciju pieplūde