Vadības sistēmas pilnveidošana kokapstrādes uzņēmumā SIA „Malteks” - Biezais, Māris (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbs „Vadības sistēmas pilnveidošana kokapstrādes uzņēmumā SIA „Malteks”” izstrādāts par ikviena biznesa vadībā nozīmīgu jautājumu – kā, neieguldot pārmērīgus finanšu līdzekļus, optimizēt un sakārtot biznesa organizācijas darbu, lai tā strādātu efektīvāk un rezultātā nestu lielāku peļņu. Maģistra darba ietvaros darba autors, balstoties uz teorijas apkopojumu un praktiskajiem pētījumiem, izvirzījis mērķi - izstrādāt reāli pielietojamus priekšlikumus uzņēmuma SIA „Malteks” vadības sistēmas pilnveidošanai, kas nodarbojas ar priedes masīvkoka mēbeļu ražošanu gan Latvijas, gan Eiropas tirgum. Organizācijai nepieciešama vadības sistēmas pilnveidošana, jo nav izstrādāts vienots vadības sistēmas modelis. Būtiskākā pamatproblēma ir tā, ka organizācijas vadības procesi norisinās vairāk intuitīvi, nevis pamatoti. Iegūstot priekšstatu par SIA „Malteks” organizatorisko struktūru, iekšējo un ārējo vidi, definētas pamatnostādnes un virzieni organizācijas vadības sistēmas modeļa izstrādei un izstrādāti secinājumi un priekšlikumi SIA „Malteks” vadības sistēmas sakārtošanai un reorganizācijai, kā arī iespēju izmantošanai. Autors veicis praktisku pētījumu un visaptverošu visu organizācijas vides elementu novērtējumu, uz kuru pamatojoties izstrādāta SVID analīze, organizācijas attīstības stratēģijas pamatprincipu definēšanu, kā arī vadības sistēmas iestrādes. Pētījuma galvenie secinājumi, pirmkārt, saistāmi ar organizācijas iekšējo vidi, ko raksturo neskaidri un intuitīvi izstrādāta organizācijas vīzija, misija un vērtības. Otrkārt, organizācijas struktūra ir nesakārtota un neoptimāla, kā arī trūkst skaidru darba pienākumu definēšana, tajā skaitā darba vadībai. Treškārt, organizāciju resursus raksturo plaša ražošanas sistēma ar četrām ražotnēm un lielu nodarbināto skaitu, kuriem netiek piedāvāti kvalifikācijas celšanas kursi, apmācība, motivācijas sistēma. Tāpat organizācijas tehniskais nodrošinājums nav atjaunots. Ceturtkārt, darba procesu raksturo izteikta sezonalitāti un jaunu klientu un iespēju trūkums. Darba izstrādes rezultātā darba autors piedāvā priekšlikumus SIA „Malteks” vadības sistēmas sakārtošanai un reorganizācijai, kā arī iespēju izmantošanai. Atslēgas vārdi: sistēmu teorija, vadības sistēma, organizācijas vide, organizatoriskā struktūra, SVID analīze, SIA „Malteks”.

The Master paper „The improvement of management system in „Malteks” LTD” is about significant question for every business – how to optimize business for more successful movement with out involvement of huge financial resources. In the framework of this Master paper the author brings forward an aim – to work out practical suggestions for improvement of “Malteks” LTD management system, based on theoretical summary and practical studies. The organization’s product is furniture form pine – tree for the markets of European Union. The management system has to be improved because of unclear management system in this organization. The main problem – the processes in organization is made more intuitively than justly. The author of this work made practical studies, which includes the evaluation of all aspect of organization and which are the bases of basic principles of organization development strategy and management system. The main conclusions of this research, first of all is connected with internal environment of this organization, that is – “Malteks” LTD has got unclear and undefined vision, mission and values of organization. Second of all the structure of organization is unclear and non-optimal, also there is no clearly defined responsibilities, include the director. Third of all, the organization has got extensive production system with many employees, which are not being educated and motivated till this far. Also organization has got old technical support. And finally, the process of the organization is characterized by seasonality. In the framework of research the author made real suggestions to reorganize and arrange the management system of “Malteks” LTD. Keywords: system theory, management systems, organizational environment, SWOT analysis, “Malteks Ltd.”
The improvement of management system in "Malteks" Ltd.
Keywords: Vadībzinātne