Tradicionālais apģērbs Japānā: Vēsture un mūsdienu interpretācija - Juhņeviča, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba tēma ir „Tradicionālais apģērbs Japānā: Vēsture un mūsdienu interpretācija”. Tēma ir izvēlēta tāpēc, ka apģērbs ir jebkuras kultūras ļoti būtiska sastāvdaļa, kas atspoguļo gan konkrētas tautas vēsturisko attīstību vispārīgi, gan liecina par vērtībām, ieražām un ikdienas dzīvesveidu, kultūru un filozofiju. Ir būtiski mūsdienās šīs vēstures liecības apzināt un saglabāt, kā arī analizēt no dažādiem skatpunktiem. Kimono aktualitāte pēdējā gadsimta gaitā ir mazinājusies un to vairs nenēsā kā ikdienas apģērbu, bet mūsdienās tas vēl joprojām īpaši populārs ir svētku un svarīgu notikumu laikā. Autores darba novitāte ir saistīta ar praktisko izpēti par šīs tautastērpa ietekmi mūsdienu Japāņu apģērba modē, kādi ir vērojami elementi no kimono attīstības gaitas, kāds ir modes ekspertu viedoklis šajā jautājumā. Darba mērķi jeb uzdevumi: 1.Raksturot kimono vēsturisko attīstību pa nosacītiem posmiem. 2.Analizēt kultūras ietekmi uz Japāņu nacionālo apģērbu. 3.Apkopot praktiskajā pētījumā iegūtos datus, izdarīt secinājumus. Secināms, ka kopumā japāņu mode ir ļoti mainījusies un attīstījusies. Lai arī kimono izcelsme ir cieši saistīta ar kultūru, reliģiju un senām japāņu tradīcijām, mūsdienu laikmets ir ieviesis izmaiņas gan auduma izvēlē, gan krāsās un detaļu salikumos. No iepriekš aktuāliem aspektiem mūsdienu kimono aktuāli ir audums – kas joprojām bieži ir zīds, lai gan ir tendences pāriet uz citiem audumiem, īpaši kokvilnu. Ir atšķirības sieviešu un vīriešu kimono. Mūsdienās var nopirkt arī unisex veida kimono, kas tiek ieteikti dažādām garīgām praksēm. Eksperti uzskata, ka mūsdienās kimono garums vairs nav tik aktuāls. Darba struktūra ir sadalīta 3 nodaļās – divas analītiskas daļas ar vēsturiskās informācijas aprakstu apkopotā veidā, sasaisti ar kultūru, politiku un reliģiju.

The theme of the work is “Traditional clothing in Japan: History and contemporary interpretation”. The theme has been chosen because clothing is a very important part of any culture, reflecting both the historical development of a particular nation in general and the values, customs and everyday life, culture and philosophy. It is important today to identify and preserve the evidence of this history, as well as to analyze it from different points of view. The topicality of the kimono has diminished over the last century and is no longer worn as a casual wear, but today it is still especially popular during holidays and important events. The novelty of the author's work is related to a practical study of the impact of this national costume in modern Japanese clothing fashion, what are the elements of the development of kimono, what is the opinion of fashion experts on this issue. Aims or tasks of the work: 1. To characterize the historical development of kimonos in conditional stages. 2. To analyze the influence of culture on Japanese national clothing. 3. Summarize the data obtained in the practical research, make conclusions. It can be concluded that, in general, Japanese fashion has changed and developed a lot. Although the origin of the kimono is closely linked to culture, religion and ancient Japanese traditions, the modern age has introduced changes in the choice of fabric, as well as in the colors and combinations of details. From the previously relevant aspects of modern kimono topical is the fabric - which is still often silk, although there is a tendency to switch to other fabrics, especially cotton. There are differences between women's and men's kimonos. Nowadays, you can also buy unisex type kimonos, which are recommended for various mental practices. Experts believe that the length of the kimono is less relevant today. The structure of the work is divided into 3 chapters - two analytical parts with a description of historical information in an aggregated form, links with culture, politics and religion.
Traditional Clothing in Japan: History and Contemporary Interpretation
Keywords: Āzijas studijas; kimono; Japāna; tradcionālais apģērbs; kultūra; mūsdienu Japāna