Maksājumu karšu tirgus Latvijā - Gubermane, Karina (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba temats ir “Maksājumu karšu tirgus Latvijā” un tajā ir pētītas maksājumu kartes teorētiskā skatījumā, kā arī analizēti ar maksājumu kartēm Latvijā saistītie notikumi, attīstības tendences un dinamika pagātnē, tagadnē un nākotnē. Pētījuma veikšanai izmantots gan teorētiskais materiāls par maksājumu karšu klasifikāciju, funkcijām un pielietojumu, periodiskā literatūra, internets, kā arī uzņēmuma First Data(BankServiss) nepublicētie materiāli. Izvirzīto mērķu sasniegšanai izmantoti absolūtie un relatīvie lielumi, dinamikas rādītāji, kā arī grafiskie attēli. Diplomdarbs sastāv no 2 nodaļām, kurās ir 18 attēli un 8 tabulas nospraustā darba mērķa sasniegšanai un uzdevumu izpildei. Darba pirmajā nodaļā “Maksājumu kartes kā bezskaidras naudas norēķinu līdzeklis” ir sniegts maksājumu karšu teorētiskais raksturojums, kā arī izvirzītas priekšrocības un trūkumi, kas saistāmas ar maksājumu karšu lietošanu norēķinos, dota to klasifikācija, īsi aprakstīta maksājumu karšu attīstības vēsture un izanalizēta darījumu ar tām apstrāde. Diplomdarba otrās nodaļas “Maksājumu karšu tirgus analīzes aspekti” pamatmērķis ir sniegt Latvijas maksājumu karšu izdevējbanku un to veidotā tirgus apskatu raugoties caur pagātnes un tagadnes prizmu. Šajā nodaļā tiek analizēts Latvijas maksājumu karšu izdevējbanku emitēto produktu stāvoklis laika periodā no 1992. līdz 2006. gadam un maksājumu karšu centra First Data(BankServiss)` transakciju apstrādes shēmas un rādītāju analīzi. Diplomdarbs ir izmantojams ar maksājumu karšu un darījumu apstrādi saistīto teorētisko jautājumu izprašanai, kā arī Latvijas maksājumu karšu tirgus retrospektīvā, tagadējā un perspektīvā stāvokļa apzināšanai.

The theme of this Diplom’s Paper is “The payment cards market in Latvia”. The payment cards are investigated looking from the theoretical view as well as the development of Latvian payment card market is researched in past, present and future practically. The research is made according to theoretical materials, periodicals, internet and First Data (Bankserviss) unpublished materials about payment cards. To achieve the goals author uses absolute, relative values, indicators of dynamics as well as graphical images. This’s Diplom’s Paper consists of 2 parts where are 18 images and 8 tables. In the first part of this Diploms’s Paper “The payment card as clearing settlements” author characterizes payment cards theoretically, determines the pluses and the minuses of payment cards, gives the classification of them, describes the history of payment cards and analyses the processing of transactions. In the second part of this Diplom’s Paper “Aspekts of the analysis of the market of payment cards” author gives the review of the Latvia’s payment cards issuer banks situation in 1992 to 2006, also is analysed activity of processing centre First Data (BankServiss), author gives the transactions processing schemes of this centre as well as gives the analyse of most important First Data (BankServiss) activities’ indicators. The author recommends to use this Diploms’s Paper in understanding of theoretical points of payment cards and operation with them as well as in realization of Latvia’s payment card market situation
The payment cards market in Latvia
Keywords: Ekonomika