Cikloplēģijas ietekme uz apmiglojuma uztveri - Lulle, Žanete (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 46 lapaspusēm. Tas satur 32 attēlus, 3 tabulas un 31 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noskaidrot, vai cikloplēģijas ietekmē izmainās apmiglojuma uztveres sliekšņi. Metode: stimulu izveidei tika izmantota avota apmiglojuma metode – datorizēti simulēts apmiglojums. Apmiglojuma uztveres sliekšņi noteikti, izmantojot pētījuma ietvaros izveidotu testu ar ascendējošo (apmiglojuma līmenis palielinās) un descendējošo (apmiglojuma līmenis samazinās) metodi divos dažādos apstākļos – ar un bez cikloplēģijas. Secinājumi: statistiski nozīmīga atšķirība starp apmiglojuma uztveres sliekšņiem, kuri noteikti apstākļos bez cikloplēģijas un cikloplēģijā, netika novērota. Savukārt, izmantojot ascendējošo un descendējošo metodi, dalībnieku starpā novērotas vairākas kopsakarības.

Master thesis is written on 46 pages in Latvian. It contains 32 figures and 3 tables. There are 31 references to literature sources. Aim: to determine whether blur perception thresholds change in case of cycloplegia. Method: defocus was generated using source method – computerized blurring filter. Blur perception thresholds were determined by computer test with ascending (blur level increases) and descending (blur level decreases) method in two different conditions – with and without cycloplegia. Conclusions: a statistically significant difference between the blur perception thresholds determined with or without cycloplegia was not observed. Whereas thresholds determined using ascending and descending method between participants showed a number of similarities.
Effect of cycloplegia on blur perception
Keywords: Fizika; apmiglojums; apmiglojuma uztvere; apmiglojuma adaptācija; cikloplēģija; avota apmiglojuma metode