Noguldījumu analīze Baltijas valstīs - Siliņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir Noguldījumu analīze Baltijas valstīs. Bakalaura darba mērķis ir uz Baltijas valstu kredītiestāžu datu analīzes pamata izdarīt secinājumus par Baltijas valstu noguldījumu struktūru un sniegt priekšlikumus noguldījumu attīstībai. Pirmajā nodaļā autore iepazīstina ar noguldījuma jēdzienu un noguldījumu kā vienu no uzkrāšanas veidiem, kā arī ir izveidojusi noguldījuma klasifikāciju. Vārds noguldījumi pamatā balstās uz vārdiem uzkrāšana un ieguldījumi, tie visi raksturo brīvo naudas līdzekļu izmantošana tā, lai tā pelnītu nākotnei, kādiem konkrētiem vai ne tik konkrētiem mērķiem. Otrajā nodaļā balstoties uz kredītiestāžu datiem tiek analizēts noguldījumu apjoms un struktūra, lai noteiktu un salīdzinātu noguldījumu dinamikas attīstību Baltijas valstīs un analizētu Baltijas valstu noguldījumu tirgus tendences. Visām trim Baltijas valstīm ir līdzīgas tendences, visaktīvākie noguldītāji ir nefinanšu sabiedrības un visvairāk noguldījumi tiek veikti nacionālajā valūtā. Priekšlikums noguldītāju piesaistītājiem ir tāds, lai tiktu vairāk informēti noguldītāji par to, ka viņu noguldījumi ir aizsargāti un drošībā, jo iedzīvotāji ir ļoti maz informēti par to, ka Eiropas direktīva paredz aprosināšanu līdz 70000LVL. Trešajā nodaļā ir analizētas Baltijas valstu ar noguldījumu piesaistīšanu saistītās Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas problēmas un risinājumi. Naudas atmazgāšanas problēmas pastāv arī Baltijas valstīs un nemitīgi tiek domāts kā risināt šo problēmu, taču šo problēmu nevar pilnībā uzveikt, tomēr ir iespēja samazināt vai radīt mazākas šī sekas no šīs noziedzīgās rīcības. Darba kopējais apmērs ir 60 lappuses, 29 izmantoti avoti un 31 attēli.

The theme of the Bachelor Paper is Analysis of Deposit within Baltic States. The purpose of the Bachelor Paper is to make conclusions of the structure of deposits of Baltic States and to give suggestions how to develop the deposit system based on a data analysis of Baltic Region Credit Institutions. In the first part, research author presents the term – “deposit” in a general meaning, the “deposit” as the one of the form of savings. At the same time, the author has built up the qualification of the deposit. The words “savings” and “investments” are included in a general “deposit” meaning. They all together describe free cash flow application that the cash flow produces the profit in a future for determined or undetermined purposes. In the second part of the Paper, it is analysed deposit amount and structure in order to establish and compare development of the deposit structure and dynamic within the Baltic States as well as to analyse the tendencies of the Baltic States deposit market based on the credit institutions data. All Baltic States has similar tendencies in general. The non-financial corporations are main and the most active deposit holders; the biggest amount of deposits is placed in a local currency. The suggestion for credit institutions which attract the deposit holders has to be operative in order to inform the clients about their deposit safety because of the fact that society is not informed about European directive that prescribes deposit insurance until 70000 LVL. In the third part, there are analysed problems and solutions for prevention of illegal cash relevant to Baltic States deposit attraction. Money laundering problems exist also within the Baltic States. Persistently, it is thought about the process how to improve the situation, however, these problems are very hard to eradicate immediately. For all that there is possibility to decrease the level of consequences of illegal acting with cash. The total amount of the Bachelor Paper is 60 pages, 29 reference sources and 31 pictures.
Analysis of deposits in the Baltic states
Keywords: Ekonomika