Ēšanas traucējumu saistība ar pascienu, perfekcionismu un stresa pārvarēšanas stratēģijām. - Tunķele, Liena (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt saistības starp ēšanas traucējumiem, pašcieņu, perfekcionismu un stresa pārvarēšanas stratēģijām. Pētījumā kopumā piedalījās 51 respondents. Visi respondenti bija sievietes. Respondentu vidējais vecums ir 21,6 gadi, SD = 2,7 gadi. Respondentu vecuma diapazons ir no 18 līdz 21 gadam. Pētījumā tika izmantotas četras metodes – „Rozenberga pašcieņas skala” (Rosenberg Self-Esteem Scale [RSE], Rosenberg, 1965), „Attieksmes pret ēšanu aptauja” (The Eating Attitudes Tests [EAT-26], Garner, Olmsted, Bohr, & Garfinkel, 1982), „Perfekcionisma aptauja” (Almost Perfect Scale – Revised Short Form, Slaney, Rice, Mobley, Trippi, & Ashby, 2001), „Īsā stresa pārvarēšanas aptauja” (The Brief Coping Orientation for Problem Experiences Inventory, Carver, 1997). Iegūtie rezultāti apstiprināja statistiski nozīmīgas saistības starp ēšanas traucējumiem un pašcieņas, perfekcionisma un stresa pārvarēšanas stratēģiju rādītājiem. Pašcieņa un uz problēmas atrisināšanu orientētās stresa pārvarēšanas stratēģijas ir saistītas ar zemāku ēšanas traucējumu līmeni, savukārt perfekcionisms un izvairīgās stresa pārvarēšanas stratēģijas ir saistītas ar augstāku ēšanas traucējumu līmeni. Šīm atziņām ir būtiska prakstiskā nozīme, jo tās ir izmantojamas, izstrādājot terapijas programmas pacientiem ar ēšanas traucējumiem. Atslēgas vārdi: pašcieņa, perfekcionisms, stresa pārvarēšanas stratēģijas, ēšanas traucējumi, bulīmija, anoreksija, kompulsīvie ēšanas traucējumi.

The aim of the bachelor thesis was to investigate associations between eating disorders, self-esteem, perfectionisms and coping strategies. 51 respondent have taken part in this study. All respondents were female. The mean age of the respondents was 21,6 years, SD = 2,7 years. Range of the respondent age was 18-21 years. Four instruments were used in the study - Rosenberg Self-Esteem Scale ([RSE], Rosenberg, 1965), The Eating Attitudes Tests ([EAT-26], Garner, Olmsted, Bohr, & Garfinkel, 1982), Almost Perfect Scale – Revised Short Form, (Slaney, Rice, Mobley, Trippi, & Ashby, 2001) and The Brief Coping Orientation for Problem Experiences Inventory (Carver, 1997). The results have confirmed statistically significant correlations between eating disorders and self-esteem, perfectionism and coping strategies. Self-esteem and problem-oriented coping strategies are associated with lower eating disorder level, however, perfectionism and avoidant coping strategies are associated with higher eating disorder level. There are important practical implication to the conslusions of the study, as they are useful for developing therapy programs for patients with eating disorders. Key words: self-esteem, perfectionism, coping strategies, eating disorders, bulimia, anorexia, binge eating disorder.
Eating disorder relation of self-esteem, perfectionism and stress management strategies.
Keywords: Psiholoģija