Cildenais Aristofana komēdijās - Ļaksa, Laura (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „ Cildenais Aristofana komēdijās” mērķis ir pētīt cildenumu 3 līmeņos (idejas, tēlu un valodas). Pētīšanai izvēlētas 3 Aristofana komēdijas – „Līsistrate”, „Vardes” un „Mākoņi”. Aplūkojot cildenā jēdzienu var secināt, ka mūsdienās termins „cildenais” bieži uzziņu literatūrā ir skaidrots kā ētikas kategorija, bet Longīns darbā „Par cildeno” to aplūko kā estētikas kategoriju nedaudz sasaistot ar ētikas kategoriju. Pētot cildeno valodas līmenī par pamatu ņemti Longīna uzskati par to, kas veido cildenu izteiksmi. Aristofans pārstāv vecatisko komēdiju. Tā atšķiras no vēlāko komēdiju tradīcijas un tiek uzskatīta par ideju komēdiju. Aristofans tajās atklāj nozīmīgas sengrieķu sabiedrības problēmas. Komēdijā „Līsistrate” risina jautājumu par mieru, „Vardēs” – teātra problēmas, bet komēdijā „Mākoņi” aplūkotas problēmas, kuras saistītas ar filozofiju. Pētot Aristofana komēdijas, cildenais atklājās visos trīs līmeņos. Atslēgas vārdi: -Cildenais, -vecatiskā komēdija, -idejas komēdija, -komēdijas tēli, -izteiksmes figūras.

In bachelor’s work „ The Noble in Aristophanes’ Comedies” purpose is to explore nobility in 3 levels (idea, images, language). For exploration are selected 3 Aristophanes’ comedies: „Lysistrata”, „The Clouds” and „The Frogs”. Examining concept of noble, can understand, that in nowadays term sublime often in reference literature is explained as ethic’s category, but in Longinus treatise „On the Sublime” it is seen as aesthetic’s category and a little conected with ethic’s category. Exploring the noble in level of language, Longinus opinion about, what provokes noble expression, is taken for base. Aristophan represents Old comedy. It is different with it’s tradition from latter comedies and it is regarded as comedy of idea. Arostophan in it’s comedies discover problem of ancient greek society. In comedy „Lysistrata” he solves isues about peace, in „The Frogs” – theatre problems, but in comedy „The Clouds” he examine problems who are conected with philosofy. Examining Aristophanes’ comedies, the noble was found in all 3 levels. Key words: - the noble, -Old comedy, - comedy of idea, - images of comedy, - figures of expression.
The Noble in Aristophanes' Comedies
Keywords: Valodniecība