Audiālās uzmanības trenēšana ar datorprogrammas palīdzību - Kreicbergs, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2012)
Vecāki un skolotāji ikdienā saskaras ar nepietiekamām bērna koncentrēšanās spējām un uzmanības nenoturību, ko mūsdienās pedagogi uzskata par vienu no aktuālākajām problēmām skolās. Šī darba mērķis ir izstrādāt rīku-spēli, ko varētu izmantot uzmanības trenēšanai. Darbs izstrādāts sadarbībā ar Valdi Bernhofu, balstoties uz viņa topošā promocijas darba „Skaņaugstuma un ritma struktūrsistēma audiālās uzmanības treniņam” pētījuma praktisko daļu. Uzmanība ir katra kognitīva procesa priekšnoteikums un, kā rāda literatūras analīze, tieši skaņaugstumi un ritmi ir visbiežāk minētie parametri saistībā ar uzmanības spējām. Tāpēc Bernhofs pētījumā izstrādājis tieši skaņaugstumu un ritma struktūrsistēmu, kuras analīzei un realizācijai veltīts šis darbs. Darbs apraksta audiālās uzmanības trenēšanas rīka A.U.T. izstrādes ciklu no iepazīšanās ar doto sistēmu līdz tās izmantošanai uzmanības treniņam. Šis darbs ietver iepazīšanos ar Bernhofa struktūrsistēmas teorētisko pamatojumu, šīs sistēmas matemātisko un praktisko analīzi, pilota fāzes izstrādi un tās rezultātu, pielietojuma un tehnisko aspektu analīzi. Balstoties uz šo analīzi, ir veikta programmas gala versijas izstrāde un nobeigumā veikts kopējais programmas darbības pārskats, bet pētījuma gala rezultāti tiks publicēti Bernhofa disertācijā. Programma A.U.T. realizēta Javā, izmantojot modificētu datorpeli kā testu vadības rīku. Darba koncepcija, datorpgroammas izveides kritēriji un pilota fāzes rezultāti prezentēti un publicēti starptautiskajā konferencē „Cognitive and Behavioral Psychology (CBP) 2012”, gala versijas rezultāti aicināti publicēt „Global Science and Technology Forum: Journal of Law and Social Sciences”. Atslēgvārdi: audiālā uzmanība, mācību programma, MIDI, Java

Attention deficit disorder appears to be a common phenomenon among elementary school pupils and is recognized as one of the key problems in schools. This work aims to create a game/tool that would be used to train attention. This paper is written is collaboration with Valdis Bernhofs and addresses the practical part of his promotion paper "Pitch and Rhythm structural system for training aural attentiveness”. The hypothesis states that pitch and rhythm are the key music parameters to evoke a positive effect on aural attention system. Thus in his work Bernhofs develops a pitch and rhythm structural system for aural attentiveness training. This work covers the development cycle of aural attention training tool A.U.T. from introduction to the training system to the practical application of the developed learning tool. This paper includes brief summary of the theoretical background of Bernhofs’ paper, mathematical analysis of the system, pilot phase and both practical and technical analysis of its results, development of the final version and brief analysis of the final tests. The research is ongoing and the final results of the tests will be posted in Bernhofs’ dissertation. The program A.U.T. is developed in Java using modified mouse as a controller. The concept and results of the pilot phase were presented and published in the annual Cognitive and Behavioral Psychology (CBP) conference in Singapore, 2012. The results of the final paper have been asked to be published in “Global Science and Technology Forum: Journal of Law and Social Sciences”. Keywords: aural attentiveness, training program, Midi, Java
Aural attention training using computer software
Keywords: Datorzinātne