Apmierinātības ar attiecībām saistība ar ģimenes ikdienas dzīves organizācijas aspektiem - Rozentāls, Ralfs (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir “Apmierinātības ar attiecībām saistība ar ģimenes ikdienas dzīves organizācijas aspektiem”. Darbs sastāv no teorētiskās daļas un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā tika aprakstīta apmierinātības ar attiecībām nozīme, intimitātes nozīme attiecībās, bērnu loma attiecībās, kā arī ikdienas dzīves organizācijas aspekti, tādi kā rutīnas un rituāli, kopīgas maltītes, ārpusdarba aktivitātes un citi, kā arī šo aspektu saistība ar apmierinātību ar attiecībām. Empīriskajā daļā tika analizēti un interpretēti dati, kuri tika iegūti, izmantojot “Pāru apmierinātības indeku” (CSI)” (The couples satisfaction index (CSI) Funk, J. L. & Rogge, R. D. (2007); adaptāciju latviešu valodā veica E. Krasta), kā arī ar “Ģimenes kopīgo aktivitāšu indeksu” (Family Time and Routines Index (FTRI). McCubbin, McCubbin & Thompson, 1987; adaptāciju latviešu valodā veica Brants, Vaine, Brēķis, Laizāne, Eglīte, Mileiko, Korpa, Osis, 2016). Bakalaura darbā tika izvirzīta pētījuma hipotēze - Apmierinātība ar attiecībām ir saistīta ar darbadienu un brīvā laika pavadīšanas aspektiem, dzīvesbiedru ieradumiem, ēdienreižu paradumiem, ieradumiem saistībā ar radiniekiem, ar disciplīnu un mājas pienākumiem saistītiem ieradumiem. Papildus tam, pētījumā tika izvirzīti sekojoši jautājumi: 1.Kādas atšķirības apmierinātībā ar attiecībām ir respondentiem ar dažādiem ienākumu līmeņiem; 2.Kādas atšķirības apmierinātībā ar attiecībām ir respondentiem bez bērniem un ar bērniem. Pētījuma izlase sastāv no 159 respondentiem (N=159), no kuriem 56 respondenti bija bez bērniem1, savukārt 103 ar vienu vai vairāk bērniem2 (n1=56, n2=103). Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem tika secināts, ka: 1.Izlasē nav atšķirību apmierinātībā ar attiecībām respondentiem ar dažādiem ienākumu līmeņiem; 2.Izlasē nav atšķirību apmierinātībā ar attiecībām respondentiem bez bērniem un ar bērniem; 3.Pozitīva, statistiski nozīmīga sakarība novērota starp apmierinātību ar attiecībām un dzīvesbiedru ieradumiem, kā arī ieradumiem saistībā ar radiniekiem izlasē bez bērniem un darbadienu un brīvā laika ieradumiem, kā arī ģimenes pienākumiem izlasē ar bērniem.

The title of Thesis is “Satisfaction with relationship connections with aspects of the family daily life organization. The thesis consists of the theoretical and empirical parts. The theoretical part described the importance of relationship satisfaction, the importance of intimacy in relationships, the role of children in relationships, as well as aspects of daily life organization such as routines and rituals, meals, leisure activities and others, and their connection to relationship satisfaction. The empirical part analyzed and interpreted the data obtained using “The couples satisfaction index” ( (CSI) Funk, J. L. & Rogge, R. D. (2007); translated to latvian by E. Krasta)) and “Family time and routines index” ((FTRI), McCubbin, McCubbin & Thompson, 1987; translated to latvia by Brants, Vaine, Brēķis, Laizāne, Eglīte, Mileiko, Korpa, Osis, 2016). In the bachelor thesis the research hypothesis was put forward - Relationship satisfaction is related to work and leisure aspects, spouse habits, meal habits, relatives habits, discipline and home duties. In addition, the study raised the following questions: 1.What are the differences in satisfaction with relationships among respondents with different income levels; 2.What are the differences in satisfaction with relationship between respondents without children and with children. The sample of the study consists of 159 respondents (N=159), of whom 56 were children without children and 103 with one or more children (n1=56, n2=103). Based on the results of the study it was concluded that: 1.There is no difference in satisfaction with relationships in the sample of respondents with different income levels; 2.There are no differences in satisfaction with relationships in the sample of respondents without children and with children; 3.There was a positive, statistically significant relationship between satisfaction with relationships and the habits of spouses, as well as those with relatives in the sample without children and weekday and leisure habits, as well as family responsibilities in the sample with children.
Satisfaction with Relationship Connection with Aspects of the Family Daily Life Organization
Keywords: Psiholoģija; apmierinātība ar attiecībām; apmierinātība ar laulībām; intimitāte; bērni; kopīgi pavadītais laiks