Darbības vārdu rekciju atšķirības igauņu un latviešu valodā - Liepiņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Darbības vārdu rekciju atšķirības igauņu un latviešu valodā” mērķis ir parādīt darbības vārdu rekciju atšķirības igauņu un latviešu valodā, kā arī paskaidrot, kāpēc tādas atšķirības eksistē. Darbā tiek analizēti Latvijas Universitātes somugru studiju bakalaura studiju 2.–4. kursa studentu rakstu darbi, lai gūtu priekšstatu par darbības vārdu rekciju izmantošanu. Darbā tiek analizētas gan studentu darbos pareizi lietotās darbības vārdu rekcijas, gan arī tās kurās tiek pieļautas kļūdas. Meklējot igauņu valodas darbības vārdu rekciju kļūdas, darba autore atspoguļo tikai tās, kurās latviešu valodā darbības vārds nosaka tam atkarīgos teikuma locekļus citā locījumā nekā tie ir igauņu valodā. Rakstot bakalaura darbu nonāku pie secinājuma, ka darbības vārdu rekciju atšķirību igauņu un latviešu valodā ir diezgan daudz. Studentu darbos ir atrodamas gan pareizi, gan nepareizi lietotas darbības vārdu rekcijas. Darbības vārda rekciju kļūdas rodas ne tikai tāpēc, ka ir atšķirības starp igauņu un latviešu valodas rekcijām, bet arī tāpēc, ka igauņu valodas gramatika vēl nav pietiekami apgūta.

The aim of the Bachelor`s thesis „ The differences of Estonian verb rections in Latvian and Estonian language “ is to show the differences of verb rections in Estonian and Latvian, as well as to explain their appereance. I am analyzing the papers of the 2nd to 4th year students of the Finno-Ugric bachelor study programme in order to gain an understanding about the usage of verb rections. The study analyzes not only the mistakes, but also the verb rections that are used correctly. While searching for the mistakes, the author reflects only those, in which the words that are influenced by Latvian verbs are defined in different cases than in Estonian. In the process of writing this thesis, I have come to the conclusion that the verb rection differences in Estonian and Latvian are substantial. The papers show correct and incorrect uses of verb rections. The mistakes form not only from the differences of Estonian and Latvian, but also from the lack of knowledge of Estonian grammar.
The Differences of Verb Rections in Estonian and Latvian Language
Keywords: Valodniecība; darbības vārds; darbības vārda rekcijas; igauņu valoda; latviešu valoda