Pacientu adaptācija pēc apakšējo ekstremitāšu dažādu līmeņu amputācijas - Langrāte, Agate (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma - „Pacientu adaptācija pēc apakšējo ekstremitāšu dažādu līmeņu amputācijas.” Tēma ir aktuāla, jo dažādi nelaimes gadījumi notiek vienmēr, autoavārijas, kā arī paaugstinājies sarežģītu sirds un asinsvadu slimību gadījumu skaits, kas ir viens no amputācijas iemesliem. Darba mērķis ir noskaidrot, kādi faktori ietekmē pacientu adaptāciju pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas. Tika izvirzīti pētniecības uzdevumi, lai sasniegtu darba mērķi . Veikt literatūras analīzi par pacientu adaptāciju pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas. Analizēt Kalistas Rojas piemērošanās teoriju, pielietot to pētījumā. Izveidot pētījuma instrumentu – intervijas jautājumus. Veikt interviju ar pacientiem sociālajā aprūpes institūcijā un cilvēkiem, kuri pēc amputācijas dzīvo sabiedrībā. Apkopot un analizēt iegūtos datus, izdarīt secinājumus. Izvirzītais pētniecības jautājum ir “ Kādi faktori ietekmē pacientu adaptāciju pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas?” Veikts kvalitatīvais pētījums, izmantojot interviju kā pētniecības instrumentu. Pēc interviju analīzes tika veikti secinājumi. Pacienta adaptācija pēc apakšējo ekstremitāšu dažāda līmeņa amputācijas, svarīga nozīme ir adaptācijas faktoram, kurā var palīdzēt medicīnas personāls, ģimene, kā arī citiem ietekmējošiem faktoriem.

The theme of the bachelor’s thesis is patients adaptation after different level of lower extremity amputation. The theme is an important subject in today’s society, because nowadays various accidents happen at all times, car accidents, and the level is increaseing of people with various cardiovascular diseases, which one of reasons for amputation. The aim of thesis is to find out what factors influence the adaptation of patients after amputation of lower extremities. Research objectives were set for achieving the goal of the work. To conduct a literature analysis of patient adaptation after amputation of the lower extremities. To analyze the theory of adaptation of Kallista Roy, to apply it in a study. Create a research tool - interview questions. Take an interview with patients in a social care institution and people who live in an amputation community. To compile and analyze the obtained data, draw conclusions. The research question raised - What factors influence patient adaptation after amputation of the lower limbs? A qualitative study was conducted using interview as a research tool. After the interview analysis, conclusions were drawn. Adaptation of the patient to the various amputation levels of the lower extremities is an important factor in adaptation, where medical personnel, family, and other influential factors can help.
Patients Adaptation After Different Level of Lower Extremity Amputation
Keywords: Medicīna; adaptācija; amputācija; pacients; faktori