Plakanvirsmas pauguru morfoloģija, uzbūve un veidošanās apstākļi salveida akumulatīvi glaciostrukturālajās augstienēs Latvijā - Markots, Aivars (Latvijas Universitāte, 2011)
ANOTĀCIJA Disertācija balstās uz ilgstošā laikā veikto pētījumu rezultātiem, kas iegūti izmantojot ģeotelpiskās analīzes, datu statistiskās apstrādes un vispāratzītās lauka glaciomorfoloģisko un kvartāra nogulumu pētījumu metodes. Tas ļāvis iegūt jaunus datus par plakanvirsas pauguru izplatību, morfoloģiju un telpiskā sakārtojuma likumsakarībām, kā arī precizēt šo formu iekšējo uzbūvi un vietu salveida akumulatīvi glaciostruktūru augstieņu ledāja reljefa mezoformu kompleksā. Veiktā ledāja plakanvirsas pauguru morfoloģisko īpatnību un savstarpējā sakārtojuma noskaidrošana, uzbūves likumsakarību salīdzinoša analīze starp augstienēm un tajās sastopamajos plakanvirsas pauguru izplatības areālos, deva iespēju analizēt šo pauguru attīstību saistībā ar teritoriju deglaciācijas gaitu. Raksturvārdi: Plakanvirsas pauguri, izplatība, iekšējā uzbūve, ledāja salveida akumulatīvi glaciostrukturālās augstienes, ledāja mēles, deglaciācija.

ABSTRACT The dissertation is based on findings of enduring research that have been made using methods of geospatial analysis, statistical processing of data and generally established glaciomorphologic field and Quaternary sediment research. This has enabled to gain new data about distribution of plateau-like hills, morphology and regularity of spatial arrangement, as well as ability to concretize the inner structure of these forms and their place at the complex of the glacial relief mesoform that occur in the insular accumulative – glaciostructural uplands. Clarification of the glacial plateau-like hill morphological features and spatial arrangement, comparative analysis of structure regularity between uplands and distinct areas of distribution of the plateau-like hills that are encounter there, gave an opportunity to analyse the development of these plateau-like hills in context of deglaciation of territories. Key words:: Plateau-like hills, occurrence, internal structure, insular accumulativeglaciostructural uplands, glacier tongues, deglaciation.
Morphology, structure and formation conditions of plateau-like hills of insular accumulative-glaciostructural uplands in Latvia
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ģeoloģija; Ģeogrāfijas un zemes zinātnes