Atšķirības apmierinātībā ar partnerattiecībām un atmiņām par pirmo satikšanās reizi kopā dzīvojošiem un uz laiku attāluma šķirtiem pāriem - Loča, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot atšķirības apmierinātībā ar partnerattiecībām un atmiņām par pirmo satikšanās reizi kopā dzīvojošiem un uz laiku attāluma šķirtiem pāriem, kā arī izpētīt saistības starp pozitīvām emocionālām atmiņām par pirmo satikšanās reizi un laulāto apmierinātību ar partnerattiecībām. Pētījumā piedalījās 120 respondenti, respektīvi, 60 laulātie pāri. 30 laulātie pāri, kuri ir bijuši vai arī vēl joprojāma arodas attāluma šķirti no sava partnera vismaz 2 mēnešus un 30 laulātie pāri, kuri regulāri dzīvo kopā. Tika izmantoti šādi instrumenti: Apmierinātības ar partnerattiecībām skala (The Comprehensive Marital Satisfaction Scale (CMSS); Blum & Mehrabian, 1999), kā arī Autobiogrāfiskās atmiņas anketa (The Autobiographical Memory Questionnaire (AMQ); Talarico J. M., LaBar K.S & Rubin D.C, 2004). Rezultāti rāda, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības apmierinātībā ar partnerattiecībām starp pāriem, kuri regulāri dzīvo kopā un pāriem, kuri ir attāluma šķirti. Kā arī rezultāti pierāda, ka pastāv saistība starp apmierinātību ar partnerattiecībām un pozitīvām atmiņām par pirmo satikšanās reizi attāluma šķirtiem pāriem, kā arī regulāri dzīvojošiem pāriem. Atslēgas vārdi: apmierinātība ar partnerattiecībām, atmiņas par pirmo satikšanās reizi, regulāri kopā dzīvojošie pāri, attāluma šķirti pāri.

Aim of the research was to examine satisfaction differences with the relationships and memories about how they first met between couples who lives together and couples who have long distance relationships, as well as to explore the connection between positive emotional memories of the first meeting time and satisfaction with the relationships between married couples. 120 respondents took a part in this research – 60 married couples. Thirty couples who were or still are having long distance relationships for at least two months and other thirty married couples who regulary lives together. Were used these surveys: The Comprehensive Marital Satisfaction Scale (CMSS); Blum & Mehrabian, 1999) and The Autobiographical Memory Questionnaire (AMQ); Talarico J. M., LaBar K.S & Rubin D.C, 2004). Results shows that there are no differences between couples who lives together and couples who have long distance relationships and results shows that there is connection between satisfaction in relationships and positive emotional memories about first meeting time. Key words: Satisfaction in relationships, memories about first meeting time, couples who lives together, couples who have long distance relationships.
Differences in satisfaction with relationships and first encounter memories for those who lives together and those who have long distance relationships.
Keywords: Psiholoģija