Privātskološana un vecāku satraukums par izglītību Ķīnas "dubultās samazināšanas" politikas kontekstā - Yang, Wenzhen (Latvijas Universitāte, 2022)
Privātskološanas izplatība politikas veidotājiem rada grūtības. Ķīnas “Dubultās samazināšanas” politika paredz samazināt privātskološanu, lai atvieglotu slodzi skolēniem. Šī darba mērķis ir atrast galvenos cēloņus, kāpēc vecākiem ir trauksme par savu bērnu izglītību, meklējot saistību starp privātskološanu un vecāku satraukumu par bērnu izglītību. Pētījums ir balstīts uz literatūras izpēti un anketu, kurā piedalījās 656 vecāki, kuru bērni ir 1. līdz 12. klases skolēni Ķīnā. Rezultāti liecina, ka vecākiem jau bija raksturīga konkurences psiholoģija, un vecāku trauksme par bērnu izglītību vairāk veicina privātskološanas uzplaukumu, nevis privātskološana rada vecāku trauksmi par bērnu izglītību. Nav teikts, ka privātskološanas samazināšana samazinās slodzi skolēniem, jo vecāki jūtas bezspēcīgi mainīt konkurējošo izglītības vidi. Politikas veidotājiem tiek ieteikts meklēt citas metodes, lai mazinātu spiedienu uz skolēniem.

The prevalence of private tutoring brings difficulties to policymakers. The Chinese “Double Reduction” policy intends to reduce private tutoring for easing the burden on students. This paper aims to find the main causes of parents’ educational anxiety, searching the relations between private tutoring and parents' educational anxiety. The study is based on literature research and a questionnaire of 656 parents whose children were largely k-12 students in China. The results show that competitive psychology already existed in parents, and parents' educational anxiety contributes more to the prosperity of private tutoring rather than private tutoring creating parents’ educational anxiety. It can be argued that reducing private tutoring could not certainly reduce the burden on students, because parents feel powerless to change the competitive environment. It is suggested that policymakers should find other measures to reduce students’ pressure.
Private Tutoring and Parents' Educational Anxiety Under Chinese "Double Reduction" Policy
Keywords: Izglītības zinātnes; private tutoring; parents’ educational anxiety; “Double Reduction” policy; burden on students; competitive environment