Attieksmes pret pornogrāfiju un pornogrāfijas patēriņa saistība ar uztverto vienaudžu normatīvo spiedienu un vecāku pārraudzību jauniešiem vecumā no 16 līdz 19 gadiem - Zimņicka, Arta Ilva (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot kādas saistības pastāv starp pornogrāfijas patēriņu un attieksmi pret pornogrāfiju, uztverto vienaudžu spiedienu un vecāku pārraudzību, kā arī pārbaudīt cik lielā mērā vienaudžu spiediens un vecāku pārraudzība prognozē pusaudžu attieksmi pret pornogrāfiju un pornogrāfijas patēriņu. Pētījumā piedalījās 103 jaunieši, no tiem 54 % sievietes un 46 % vīrieši, vecumā no 16 līdz 19 gadiem (M = 16,99; SD = 1,05). Pētījumā tika izmantotas 3 aptaujas: Attieksmes pret pornogrāfiju skala, Vienaudžu spiediena skalas aptauja-pārskatītā versija un Vecāku pārraudzības aptauja. Iegūtie rezultāti neuzrādīja statistiski nozīmīgas saistības starp pornogrāfijas patēriņu un uztverto vienaudžu spiedienu, attieksmi pret pornogrāfiju vai vecāku pārraudzību. Dzimums izrādījās nozīmīgākais pornogrāfijas patēriņa prognozētājs, kas ir saskanīgi ar zinātnisko literatūru. Kopumā iekļautie faktori izskaidro minimālu daļu no pornogrāfijas patēriņa variācijas, norādot uz citu, neanalizētu faktoru ietekmi.

The aim of the study was to examine the associations between pornography consumption and attitudes toward pornography, perceived peer pressure, and parental monitoring, as well as to assess the extent to which peer pressure and parental monitoring predict adolescents’ attitudes toward pornography and their pornography consumption. The study involved 103 adolescents, of whom 54% were female and 46% male, aged between 16 and 19 years (M = 16.99; SD = 1.05). Three questionnaires were used: the Attitudes Toward Pornography Scale, the Revised Peer Pressure Questionnaire, and the Parental Monitoring Questionnaire. The results showed no statistically significant associations between pornography consumption and perceived peer pressure, attitudes toward pornography, or parental monitoring. Gender emerged as the strongest predictor of pornography consumption, which is consistent with findings in the scientific literature. Overall, the included variables explained only a minimal proportion of the variance in pornography consumption, indicating the influence of other, unexamined factors.
Attitudes toward pornography and pornography use association with perceived peer normative pressure and parental monitoring among adolescents aged 16 to 19
Keywords: Psiholoģija; attieksme pret pornogrāfiju; pornogrāfijas patēriņš; uztvertais vienaudžu spiediens; vecāku pārraudzība