Digitālās aparatūras projektēšanas un testēšanas tiešsaistes platforma - Veinbahs, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba mērķis ir izstrādāt un analizēt tiešsaistes platformu digitālās aparatūras attīstītājrīku attālinātai pārvaldībai, programmaparatūras glabāšanai un šīs programmaparatūras attālinātai testēšanai platformā pieejamos attīstītājrīkos. Darbā tiek izstrādāta platforma, veikta platformas darbības mehānismu modelēšana, ap rakstīti sarežģījumi šādas platformas izstrādē, izstrādes laikā izmantotie risinājumi un to arhi tektūra. Precīzāk, tiek izstrādāta un aprakstīta vāja reāllaika attālinātas mijiedarbības realizācija starp platformas lietotājiem un digitālo aparatūru, tai skaitā attālināta aparatūras programmēša na, attālināta testēšana un attālināta izmantošana. Tiek aprakstītas, analizētas un izstrādātas arī dažādas papildus funkcionalitātes, kas uzlabo šo platformas lietošanas pieredzi. Darba ietvaros tika izstrādāta platforma, kas sastāv 1) no servera, kas nodrošina aparatūras un lietotāju komunikācijas starpniecību, 2) no komandu rindas rīka jeb klienta, kas nodrošina lietotāja komunikāciju ar serveri, 3) no komandu rindas rīka jeb aģenta, kas nodrošina aparatū ras savienojumu ar serveri, 4) no programmaparatūras, lai mijiedarbotos ar platformas aģentu, 5) pārvaldības paneļa, kas nodrošina platformas datu pārvaldību. Papildus izstrādātā platforma tika uzstādīta publiskā mākoņpakalpojumu serverī, darba autora mājās tika uzstādīta testa la boratorija jeb FPGA Testbed ar attīstītājrīku, kas pievienots publiski pieejamajai platformai, un tajā tika veiksmīgi attālināti izstrādāta un attālināti testēta pārbaudes programmaparatūra.

This work contains details regarding the development and analysis of an online platform for remotely managing digital hardware development boards and for remotely managing and testing prototype firmware on these boards. Also this work encompasses development and process modelling of such a platform, com plications encountered in development and the solutions and architectures used for solving these complications. More specifically a platform is developed and described containing a soft realtime sys tem for remote interaction between platform users and available digital hardware development boards i.e. remote board programming, remote prototype firmware testing and information ex change. In addition some extra features for better user experience in the platform are imple mented and described. A platform was developed in the scope of this work which consists of 1) a server acting as a communication proxy, 2) a client i.e. a command line tool for connecting the user to the server, 3) an agent i.e. a command line tool for connecting the hardware to the server, 4) firmware for connecting the hardware to the agent, 5) a management panel for managing platform data. Additionally this platform was hosted in a public cloud platform. A test laboratory i.e. an FPGA testbed was created in the author’s home and connected to the public cloud platform.
An online platform for hardware design engineering and testing
Keywords: Datorzinātne; FPGA; UART; reāllaiks; notikumu sistēma; aktieru modelis