Atklātības par savu seksuālo orientāciju saistība ar izjusto trauksmi neheteroseksuāli orientētiem cilvēkiem - Klucis, Pauls Bertrams (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis ir noteikt saistību starp izjusto trauksmi un seksuālās orientācijas atklātību neheteroseksuāli orientētiem cilvēkiem Latvijas un Lietuvas populācijā, kā arī noteikt abu konstruktu saistību arī dažādās sociodemogrāfisko rādītāju izlasēs: dzimuma, seksuālās orientācijas, izglītības līmeņa un tautības. 358 neheteroseksuāli orientēti dalībnieki vecumā no 18-30 gadiem tiešsaistē aizpildīja ģeneralizētās trauksmes aptauju (GAD-7) un seksuālās orientācijas atklātības novērtējumu. Pētījuma rezultāti neuzrāda statistiski nozīmīgu saistību starp trauksmi un seksuālās orientācijas atklātību ne kopējā izlasē, ne atsevišķās sociodemogrāfiskās izlasēs, ar izņēmumu sieviešu izlasē. Sieviešu izlasē uzrādījās statistiski nozīmīga pozitīva saistība ar vāju ciešumu starp trauksmi un seksuālās orientācijas atklātību.

The present study aims to examine relationship between anxiety and sexual orientation outness among sexual minorities in Latvian and Lithuanian population as well as examine relationship of both constructs in different sociodemographic groups: gender, sexual orientation, education level and nationality. 358 non-heterosexually oriented respondents aged 18-30 years old completed online survey including Generalised Anxiety Disorder Questionnaire (GAD-7) and sexual orientation outness assessment. The results show no significant relationship between anxiety and sexual orientation outness nor in the general study sample, nor in any of the sociodemographic groups, with the exception of female sample. Female group showed significant positive however weak correlation between anxiety and sexual orientation outness. Key words: sexual minorities, sexual orientation outness, anxiety, homosexuality, bisexuality, sexual orientation concealment
Openness with Sexual Orientation Relation with Anxiety Among Non-Heterosexual Individuals
Keywords: Psiholoģija; seksuālās minoritātes; seksuālās orientācijas atklātība; trauksme, homoseksualitāte; biseksualitāte; seksuālās orientācijas slēpšana