Melno visteņu (Empetrum nigrum) ogu un lapu ķīmiskais sastāvs - Strauta, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Melnā vistene (Empetrum nigrum) ir plaši izplatīts augs Ziemeļu puslodē, un tā ir sastopama arī Latvijas mežos un purvos. Bakalaura darba mērķis ir veikt melno visteņu ogu, to izspiedņu un lapu ķīmiskā sastāva kompleksu izpēti dažādos ekstraktos, un identificēt ogu sastāvā esošos lipīdu klases un antociānu grupas savienojumus, veicinot melno visteņu svaigu ogu un to izspiedņu izmantošanu jaunu produktu izstrādē. Daudziem melnās vistenes sastāvā atrastajiem ķīmiskajiem savienojumiem piemīt antioksidatīva, antimikrobiāla un pretiekaisuma iedarbība. Bakalaura darbā ir pētīti un identificēti melno visteņu ogu izspiednēs un lapās esošie savienojumi. Pētījumā tika secināts, ka kompleksā melno visteņu ogu pārstrādē ir iespējams iegūt vērtīgas spiedpaliekas, kuru sastāvā ir bioloģiski aktīvas polifenolu un lipīdu vielu grupas. Ķīmiskā sastāva analīze liecina, ka melnā vistene un tās ogu sulas ražošanas blakusprodukti ir ar potenciāli augstu vērtību, un tie var tikt izmantoti jaunu produktu ražošanā.

Black crowberry (Empetrum nigrum) is widely distributed plant in the Northern Hemisphere and it is also found in Latvian bogs and forests. Many of detected chemical compounds in a black crowberry represent high antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial activity. The aim of the study is to make chemical composition complex research in different extracts of black crowberry fruits, its pulp and leaves, as well as identify lipid class and anthocyanin group of compounds in berries, contributing the use in new products manufacturing of black crowberry fresh berries and its pulp. In this research has been analysed substances in a black crowberry leaves and berries pulp after juicing. The findings confirm that in the complex black crowberry processing it is possible to extract valuable dry berries weight with biological active compound groups of polyphenols and lipids. The chemical composition of black crowberry shows that the side product of juicing is with potentially high value and it could be used in innovative product manufacturing.
The chemical composition of black crowberry (Empetrum nigrum) berries and leaves
Keywords: Vides zinātne; melnās vistenes (Empetrum nigrum); ekstrakcija; polifenoli; antociāni; antiradikālā aktivitāte