Grūtniecības pārtraukšana pamattiesību aspektā un tās tiesiskais regulējums Latvijā un ārvalstīs - Tjarve, Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis ir veikt grūtniecības pārtraukšanas tiesisko analīzi, ņemot vērā konstitucionāli nostiprinātās tiesības uz dzīvību kā augstākās vērtības aizsardzību Latvijā un šīs normas atbilstību starptautiskās tiesiskās telpas konceptam, kā arī veikt Latvijas un ārvalstu normu, tajā skaitā ierobežojumu, salīdzinošo analīzi attiecībā uz aborta regulējumu. Ņemot vērā arī to, ka grūtniecības pārtraukšana sevī ietver vairāku pamattiesību, piemēram, tiesību uz dzīvību un tajā pašā laikā tiesību uz privātās dzīves neaizskaramību kolīziju, un to, ka skatījums uz šo tiesību sadursmi un risinājumiem gan no tiesiskajiem, gan no morālajiem aspektiem nav viennozīmīgs, liecina par grūtniecības pārtraukšanas kā sociālajā realitātē esošas parādības aktualitāti, turklāt nevienota nostāja abortu regulējumā un tā pieejamībā padara par būtisku problēmu sievietes pamattiesībām.

The aim of the Bachelor thesis is to perform a legal analysis of abortion, considering the constitutionally enshrined right to life as the protection of the highest value in Latvia and compliance with the concept of the international legal space, as well as a comparative analysis of Latvian and foreign legal norms. Considering also that the termination of a pregnancy involves a conflict between a number of fundamental rights, such as the right to life and, at the same time, the right to privacy and that the view of the conflict and solutions to these rights is ambiguous from both a legal and a moral point of view, shows the topicality of abortion as a phenomenon in social reality. Moreover, the unequal position in the regulation of abortion and its availability makes it a significant problem for women's fundamental rights.
Termination of pregnancy in the aspect of fundamental rights and its legal regulation in Latvia and abroad
Keywords: Juridiskā zinātne; aborts; pamattiesības; cilvēka dzīvība; ierobežojumi; aborta pieejamība