Kultūras dzīve Varakļānos 1920.-1940. - Leiša, Elīna (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbs „Kultūras dzīve Varakļānos, 1920.-1940.” ir akadēmisks pētījums par patstāvīgu lokālās kultūras ģenēzi un attīstību Varakļānos no 1920.gada, kad miests kļuva par jaunizveidotās Latvijas Republikas sastāvdaļu ne tikai de jure, bet arī de fakto līdz 1940.gada 17.jūnijam, kad Varakļānu kultūras dzīvei līdz ar Padomju Savienības okupāciju tika liegta turpmāka patstāvīga attīstība. Pētījums pamatā balstīts uz informāciju, kas pieejama tolaik iznākošajā Latgales periodiskajā presē. Pētījuma divās, pēc hronoloģiska principa veidotajās pamatnodaļās atspoguļots kultūras dzīves raksturs un tā izmaiņas parlamentārās demokrātijas posmā un autoritārā režīma gados. Sīkākās apakšnodaļās apskatīts Varakļānos esošo izglītības iestāžu ieguldījums Varakļānu kultūras dzīves sekmēšanā, sabiedrisko organizāciju un aktivitātes kultūras jomā, kā arī papildus aspekti, kas veicināja vai kavēja kultūras dzīves attīstību.

The paper „Cultural life in Varakļāni, 1920-1940” is an academic research about sovereign local culture origin and development in Varakļāni village from 1920, when village became a part of the newly established Republic of Latvia both de jure and de facto, till 17th June, 1940, when Varakļāni, as the rest of the territory of Latvia, was occupied by Soviet Union. The research is based on the information available in periodical press of Latgale during the period between 1920 and 1940. Nature of cultural life and its transformations is described in two main parts, structured chronologically: first of the period of parliamentary democracy and second covering the years of authoritarian regime. The investment of educational institutions and public organizations in developing the cultural life of Varakļāni, as well as the other aspects influencing the process are looked at in separate chapters.
Cultural Life in Varakļāni 1920-1940.
Keywords: Vēsture