Ar ilgstošu brīvības atņemšanu notiesāto resocializācija ieslodzījuma vietās - Erele, Sindija (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Ar ilgstošu brīvības atņemšanu notiesāto resocializācija ieslodzījuma vietās” mērķis ir izpētīt ar ilgstošu brīvības atņemšanu notiesāto resocializācijas īpatnības un pamudinājumu izteikšanas nepieciešamību notiesāto motivēšanai piedalīties resocializācijas programmās un sekmīgi tās īstenot. Autore veica aptauju Iļģuciema sieviešu cietumā un Rīgas Centrālcietuma slēgtajā nodaļā. Pētījuma rezultāti liecina, ka pašreizējais pamudinājumu normatīvais regulējums Latvijas Sodu izpildes kodeksā ir nekonkrēts, bet piemērojamo pamudinājumu klāsts – ļoti šaurs. Tādēļ, pašreizējā situācijā, pamudinājumu izteikšana nekalpo par notiesātos motivējošu līdzekli, un autore piedāvā grozīt pašreizējo pamudinājumu regulējumu, nosakot jaunu iedalījumu individuālajos (iekšējos) un sabiedriskajos (ārējos) pamudinājumos, dodot tiem definīcijas, un papildinot esošo pamudinājumu klāstu.

The aim of bachelors thesis „Resocialization of persons sentenced with deprivation of liberty for long – term imprisonment” is to research features of resocialization of persons sentenced with deprivation of liberty for long – term imprisonment and necessity of incentives to motivate convicts to participate in resocialization programs and successfully implement them. The author also distributed surveys in Ilguciems women’s prison and closed chapter of Riga’s Central Prison. The study results suggest, that current normative regulation of incentives in The Sentence Execution Code of Latvia is ambiguous, but the variety of incentives - very narrow. Therefore, currently incentives does not serve as convicts motivation tool. The author proposes to amend current regulation, establishing a new division of the individual (internal) and public (external) incentives, giving them definitions, and adding new incentives to existing.
Resocialization of Persons Sentenced with Deprivation of Liberty for long-term imprisonment
Keywords: Juridiskā zinātne; ilgstoša brīvības atņemšana; notiesātie; resocializācija; pamudinājumi; motivācija