Vecāku kompetences, vainas un kauna izjūtas atšķirības strādājošām un nestrādājošām 1,5-3 gadus vecu bērnu mātēm - Lauska, Ulla (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis ir veikt teorētisko un empīrisko izpēti par vecāku kompetences, kauna un vainas izjūtas saistību strādājošu un nestrādājošu māšu grupās. Mūsdienās sievietes bieži pēc bērnu piedzimšanas izvēlas turpināt strādāt algotu darbu, taču nereti šī izvēle tiek nosodīta, ja bērns vēl ir mazs. Veicot teorētisko izpēti, tika pārskatīti raksti par mātes tēlu sabiedrībā, kā zinātniskajos žurnālos, tā arī zinātniskajā literatūrā. Pētījumā piedalījās 165 sievietes, kurām ir viens bērns vecumā no 1,5 - 3 gadiem. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas: Vecāku kompetences izjūtas skala un Kauna un vainas ievirzes skala. Pētījuma rezultāti parāda, ka starp abām grupām nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības.

The aim of this study is to carry out theoretical and empirical research on the relationship of parental competence, shame and feeling of guilt among working and non-working mothers. Nowdays, women often choose to continue employment after having children, but this choice is commonly judged if the child is still small. In theoretical part of the study articles in scientific journals about the image of a mother in society were reviewed, as well as in scientific literature. The study involved 165 women with one child aged 1.5-3. Two methods were used in the study: a Scale of parental competence and a scale of Shame and guilt. The results of the study show that there are no significant statistical differences between the two groups.
Parental Competence, Guilt and Shame Differences Between Working and Non-Working Mothers of 1.5 to 3-Year-Olds
Keywords: Psiholoģija; vecāku kompetence; vaina; kauns; stereotipi; nodarbinātība