Praksē izmantotās H.pylori eradikācijas shēmas un to efektivitāte Latvijā - Lašina, Ieva (Latvijas Universitāte, 2014)
Infekcijas izplatība Latvijā ir augsta - 79%, kas ir saistīta arī ar augsto saslimstību ar kuņģa vēzi. Baktērijas eradikācijai izstrādātās vadlīnijas nosaka pareizu terapijas nozīmēšanu, kas ir svarīgi efektīva eradikācijas terapijas rezultāta sasniegšanai. Pētījumā tika iesaistīti 237 pacienti, kas tika anketēti pirms kontroles izmeklējuma veikšanas kursa efektivitātes noteikšanai. Kopējā terapijas kursu efektivitāte bija 81,44% (83,41% sākotnējam kursam, 68,75% atkārtoti nozīmētam kursam). Sākotnējā kursa efektivitāte pārsniedza atkārtotā kursa efektivitātes rādītāju, ilgākas (10-14 dienu) trīskāršās terapijas efektivitāte bija augstāka par agrāk standartā pieņemto 7 dienu terapijas ilgumu. Pareizi nozīmētas terapijas efektivitāte bija augstāka par kļūdaini nozīmētu terapiju. Kopumā – vairumā gadījumu praksē izmantotā terapija atbilda Eiropas (Māstrihtas IV) vadlīniju prasībām.

The prevalence of infection in Latvia is high – 79%, and this is related to high gastric cancer incidence. This is important to follow the guidelines on H.pylori eradication therapy to achieve good result of effective therapy. Altogether 237 patients attending control investigations for the effect of eradication therapy were enrolled to the study and questioned. The total efficacy of the eradication therapy was 81,44% (83,41% for the first eradication attempt, and 68,75% in the case of a repeated therapy). The effect of the initial eradication therapy was higher than that for a repeated therapy; prolonged eradication therapy (10-14 days) was more effective than therapy that was considered a standard previously (7 days). The efficacy of correctly prescribed therapy was higher than that for inappropriately prescribed treatment. In general, most of the eradication therapies were presecribed according to the current EU (Maastricht IV) guidelines.
H.Pylori eradication regimens and their efficiency in Latvia
Keywords: Farmācija