SIA “Vecsiljāņi“ finanšu analīze un konkurētspējas novērtēšana - Nalivaiko, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma : SIA „Vecsiljāņi” finanšu analīze un konkurētspējas novērtēšana. Bakalaura darba pētījuma objekts ir SIA “Vecsiljāņi” finanšu stāvoklis un pētījuma priekšmets ir finanšu rezultātu ietekme uz nākotnes darbību un konkurētspēju. Darba mērķis ir izanalizēt un novērtēt lauksaimniecības nozares uzņēmuma SIA „Vecsiljāņi” finanšu stāvokli un konkurētspēju, salīdzinājumā ar nozares konkurentiem. Darba pētījuma periods ir no 2014. gada līdz 2018. gadam. Bakalaura darbā tiek pievērsta uzmanība finanšu analīzes nozīmīgumam, lai izvērtētu esošo situāciju un prognozētu nākotnes darbību, balstoties uz dažādu pētnieku un profesoru metodoloģiju. Darbā tiek novērtēta uzņēmuma konkurētspēja un noskaidrota uzņēmuma vietu nozarē. Konkurētspējas novērtēšanai autore salīdzina pētāmo uzņēmumu ar diviem nozares konkurentiem. Bakalaura darbā tika secināts, ka veiksmīgi strādā savā nozarē. Uzņēmuma ir ļoti labi rentabilitātes rādītāji, kas norāda uz pārliecinošu konkurētspēju, salīdzinot ar konkurentiem. Ir jāuzlabo kapitāla struktūras radītāji, lai samazinātu finanšu risku. Likviditātes rādītāji norāda uz problēmām ar naudas plūsmu, kas saistītas ar sezonalitātes īpatnībām. Aprites rādītāji liecina par labu debitoru un kreditoru politiku uzņēmumā. Uzņēmums varētu palielināt ienākumus no saimnieciskās darbības palielinot piena izslaukumu, uzlabojot govīm nepieciešamos dzīvošanas apstākļus un lopbarības kvalitāti, sējot augstākas kvalitātes sēklas.

Bachelor's thesis topic: "Vecsiljāņi" Ltd. financial analysis and competitiveness assessment. The object of the bachelor's thesis research is the financial position of “Vecsiljāņi” Ltd and the subject of the research is the impact of financial results on future operations and competitiveness. The aim of the work is to analyze and evaluate the financial position and competitiveness of the agricultural company "Vecsiljāņi" Ltd in comparison with the industry's competitors. The period of the research is from 2014 till 2018. The bachelor's thesis pays attention to the importance of financial analysis in order to assess the current situation and forecast future activities based on the methodology of various researchers and professors. The work evaluates the company's competitiveness and clarifies the company's place in the industry. To assess competitiveness, the author compares the researched company with two competitors in the industry. The bachelor's thesis concluded that the company is successfully working in his field. The company has very good profitability indicators, which indicates a convincing competitiveness compared to competitors. Capital structure performance needs to be improved to reduce financial risk. Liquidity ratios point to cash flow problems related to seasonality. Turnover indicators show a good debtor and creditor policy in the company. The company could increase operating income by increasing milk yield, improving the living conditions of cows and the quality of fodder by sowing higher quality seeds.
Business analysis and competetivness assessment of ltd Vecsiljāņi
Keywords: Ekonomika; finanšu stabilitāte; konkurētspēja; neto apgrozījums; peļņa; rentabilitāte