Antidepresantu patēriņš un lietošanas tendences Kārsavas novadā - Vasiļjeva, Vita (Latvijas Universitāte, 2013)
Depresija ir nopietna un plaši izplatīta saslimšana, kas skar jūtas, domas, uzvedību un fiziskās funkcijas. Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk patērē antidepresantus, kas norāda uz šīs saslimšanas aktualitāti valstī. Bakalaura darba mērķis – izpētīt antidepresantu (SSAI, triciklisko antidepresantu (TCA), noradrenerģisko un specifiski serotonerģisko antidepresanu (NASSAD), serotonīna un noradrenalīna atpakaļsaistes inhibitoru (SNAI), serotonīnu stabilizējošo antidepresantu ar triciklisko struktūru (SSA)) apgrozījumu un lietošanas tendences Kārsavas novadā no 2011.gada 1.marta līdz 2013.gada 31.martam. Iegūtie dati liecina, ka no visiem pārdotajiem antidepresantiem, 56% bija SSAI grupas antidepresanti. Visbiežāk pēc aktīvās vielas izraksta paroksetīnu, tad amitriptilīnu, mazāk escitaloprāmu, venlafaksīnu. Novēroju tendenci, ka antidepresantu lietotāju vecums ir salīdzinoši liels - tas svārstījās no 31 līdz 65 gadiem un vairāk. Turklāt, vīrieši šos preparātus lieto 2 reizes retāk. Antidepresantus izraksta pārsvarā ģimenes ārsti (59%). Lielākajai daļai jeb 58% aptaujāto bija saskare ar depresiju, 31% aptaujāto vērstos pēc palīdzības pie ārsta, bet pārējie 69% apgalvo, ka ar depresiju tiks galā paši. Atslēgas vārdi: depresija, antidepresanti, antidepresantu patēriņš, iedzīvotāju aptauja.

Depression is a serious and widespread disease that affects feelings, thoughts, behaviors, and physical function. This seems to be a great problem in Latvia because there is a tendency to use antidepressants more and more every year. The aim of this work is to explore antidepressants (SSRIs, tricyclic antidepressants (TCA), noradrenergic and specific serotonergic antidepressants (NASSAD), serotonin-norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs), serotonin stabilizing the tricyclic antidepressants structure (SSA)) and trends of this group of medicine use of district in Karsava region from March 1st, 2011 till March 31st, 2013. The data shows that of the total sales of antidepressants the 56% is the SSRI group of antidepressants. The most common of the active substance prescribed are paroxetine, amitriptyline then escitalopram, venlafaxine. There is a trend that the range of antidepressant user ages is relatively wide-ranged (from 31 to 65 years of age and over). In addition, men are using these preparations 2 times less if compare with women. Antidepressants are most prescribed by general practitioners (59%). Mostly, about 58% of the respondents had contact with major depressive disorder, 31% of respondents would turn for help to the doctor if what, but the other 69% say they would deal with depression themselves. Keywords: depression, antidepressants, antidepressant consumption, population survey.
Antidepressant consuption and use trends in Karsava region
Keywords: Farmācija