Iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte Pierīgas reģionā: Baložu piemērs - Pinta, Rolands Ralfs (Latvijas Universitāte, 2017)
Iedzīvotāju ģeogrāfiskās mobilitātes process ir cieši saistīts ar dažādu teritoriju apdzīvojuma struktūru, to pievilcību un attīstības līmeni. Dažādi politiski, sociāli un ekonomiski procesi veicina ģeogrāfiskās mobilitātes attīstību, kas izpaužas dažādu migrācijas formu veidā. Bakalaura darbā ,,Iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte Pierīgas reģionā: Baložu piemērs” galvenokārt tiek izvērtēti iekšzemes migrācijas un svārstmigrācijas procesi Rīgas aglomerācijā esošajā un galvaspilsētai tuvu esošajā Ķekavas novada Baložu pilsētā. Bakalaura darba izpētes teritorija izvēlēta, jo Baložiem, kā vienai Pierīgas reģionā esošajām pilsētām, raksturīga paaugstināta ģeogrāfiskās mobilitātes intensitāte, kas veicina iedzīvotāju skaita pieaugumu, iedzīvotāju sastāva krasas izmaiņas, kā arī apdzīvojuma telpiskās izmaiņas. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt migrācijas procesus Pierīgas reģionā, analizējot Baložu piemēru. Lai raksturotu migrācijas procesus Baložu pilsētā, tika veikta anketēšana un iegūto datu apstrāde un analīze, kā arī izmantoti plašs statistikas datu un literatūras avotu klāsts par iedzīvotāju mobilitāti Pierīgā. Bakalaura darbs sastāv no 5 nodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikuma. Pirmajā nodaļā raksturota iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte un tās formas. Otrajā nodaļā aprakstīta iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte, kā suburbanizāciju raksturojošs process. Trešajā nodaļā atrodams datu un metožu izklāsts. Ceturtā nodaļā sevī ietver Baložu pilsētas raksturojumu. Savukārt 5. nodaļā tiek raksturota iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte Baložu pilsētā – galvenās iekšzemes migrācijas un svārstmigrācijas iezīmes, kas raksturīgas šai teritorijai. Atslēgas vārdi: iekšzemes migrācija, svārstmigrācija, Pierīga, Rīgas aglomerācija, suburbanizācija.

The process of geographical mobility is closely related to the settlement structure, attractiveness and the level of development of various populated areas. Different political, social and economic processes can trigger the development of geographical mobility in a form of various migration forms. The bachelor’s thesis “Geographical mobility in Pierīga region: the case of Baloži town“ mainly evaluates processes related to internal migration and commuting within the territory of Baloži city. Research territory is located in the inner suburban circle of the Riga agglomeration, in the Ķekava county – very closely to the main economic centre and the capital of Latvia – Riga. This city has been chosen as the territory of research because of a high level of migration intensity, which contributes to the population increase, drastic changes in the population composition, and the change in the spatial settlement structure. The aim of the bachelor’s thesis is to evaluate migration processes in the Pierīga region, while analysing residents of the Baloži city. To carry out this aim, a population survey and further analysis of the results of survey were conducted. Secondary data from the Central Statistics Bureau of Latvia and various articles on migration literature were also used, mainly about the population mobility of Riga agglomeration and Pierīga region. Bachelor’s thesis consists of 5 chapters, conclusion, the list of references, and the attachment. First chapter describes geographical population mobility and its forms. Second pays attention to the process of suburbanization from the perspective of geographical mobility. Third chapter provides a description of the methods and data used in the thesis. Fourth describes the city of Baloži, while the fifth evaluates geographical mobility in Baloži, the main patterns of internal migration and commuting, which are characteristic to the specific territory of research. Key words: internal migration, commuting, Pierīga, Rīga agglomeration, suburbanization
Geographical mobility in Pierīga region the case of Baložu town
Keywords: Ģeogrāfija; iekšzemes migrācija; svārstmigrācija; Pierīga; Rīgas aglomerācija; suburbanizācija