Nogulumu un veģetācijas sastāva izmaiņas holocēnā Zebrus un Svētes ezeros - Glāzere, Arta (Latvijas Universitāte, 2019)
Glāzere A., 2019. “Nogulumu un veģetācijas sastāva izmaiņas holocēnā Zebrus un Svētes ezeros”. Bakalaura darbs, Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeogrāfijas nodaļa. Bakalaura darba izstrādes laikā Zebrus un Svētes ezeru veģetācijas un nogulumu pētījumi, lai novērtētu tajos notiekošos procesus pagātnē un izvērtētu, kā tie ietekmējuši ezeru nogulumu uzkrāšanās apstākļus, veģetācijas sastāvu, aizaugšanu un pārpurvošanos, kā arī noskaidrot vai abos ezeros šie procesi ir līdzīgi. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot nogulumu un veģetācijas sastāva izmaiņas holocēnā Zebrus un Svētes ezeros, nogulumu sastāva noteikšanai izmantojot karsēšanas zudumu analīzi un makroskopisko atlieku analīzi. Pētījumā secināts, ka Holocēnā notikušās nogulumu un veģetācijas sastāva izmaiņas ir noritējušas līdzīgi abos Zebrus-Svētes ieplakas ezeros. Gan nogulumu sastāvam, gan to secībai ir kopējas iezīmes, neskatoties uz to, ka holocēnā tie bija nošķirti ezeri. Nogulumu sastāva un tā izmaiņas ir ietekmējušas klimatisko apstākļu izmaiņas, kā arī ezera ūdens līmeņa svārstības.

Glāzere A., 2019. “Changes in sediment and vegetation composition during the Holocene in Zebrus and Svēte lakes”. Bachelor Thesis, Riga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Department of Geography. In the bachelor's thesis, studies of vegetation and sediment of Zebrus and Svēte lakes were carried out in order to evaluate the processes taking place in them in the past and to evaluate how they influenced the conditions of accumulation of lakes, composition of vegetation, overgrowth and overflowing, as well as to find out whether these processes are similar in both lakes. The aim of the Bachelor's thesis is to find out the changes of sediment and vegetation composition during the Holocene in Zebrus and Svēte lakes, using the method of loss on ignition and macroscopic remain analysis. The study allow to conclude that the changes in sediment and vegetation composition in the Holocene have been similar in both Zebrus and Svete lakes. In both lakes sediment composition and sequence have common features, despite being isolated lakes during the holocene. The composition of sediments and their changes have influenced changes in climatic conditions as well as fluctuations in the water level of the lakes.
Changes in sediment and vegetation composition during the Holocene in Zebrus and Svēte lakes
Keywords: Ģeogrāfija; Karsēšanas zudumu analīze; augu makroskopiskā analīze; ezera nogulumi; sapropelis