Juridisko profesiju kvalifikācijas atzīšana darba ņēmēju pārvietošanās, uzņēmējdarbības un pakalpojumu sniegšanas brīvību ietvaros - Kalniņa, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2020)
. Eiropas Savienības pilsoņiem, ir tiesības brīvi veikt uzņēmējdarbību un sniegt pakalpojumus, citās dalībvalstīs. Šo tiesību īstenošana ir atkarīga no darbībām, kuras persona vēlas veikt, jo pastāv profesijas, kuru praktizēšanai ir nepieciešamas īpašas zināšanas un iemaņas, un tām var tikt noteiktas papildus prasības. Pie tādām profesijām pieder arī advokāti un notāri. Dalībvalstu izvirzītie nosacījumi šīm profesijām var traucēt un apgrūtināt, ar Līgumu par Eiropas Savienības darbību, noteiktās pamatbrīvības. Tādēļ ir svarīgi, lai šīs prasības tiktu noteiktas bez diskriminācijas un tās būtu pamatotas ar objektīviem apsvērumiem. Tā kā dalībvalstu izvirzītās prasības noteiktās profesijās var atšķirties, ir jāparedz regulējums, kas dotu iespēju arī citu valstu pilsoņiem praktizēt tajās. Eiropas Savienībā ir izstrādāti sekundārie akti ar mērķi izlīdzināt profesionāļu kvalifikācijas atšķirības. Mūsdienās profesionāļu mobilitātes loma arvien piaug, tāpēc ir svarīgs efektīvs profesionālās kvalifikācijas atzīšnas regulējums. Advokātu profesionālās kvalifikācijas atzīšnas direktīva tika ieviesta vairāk kā pirms trīsdesmit gadiem. Bet attiecībā uz notāriem, kuri ir ietcelti ar valsts pilnvarojuma aktu, kvalifikācijas atzīšanas direktīva, vispār nav piemērojams. Tāpēc darba mērķis ir noskaidrot, vai profesionālās kvalifikācijas atzīšanas process un tā regulējums Eiropas Savienībā, īpaši attiecībā uz juridiskajām profesijām, šobrīd var radīt darba ņēmēju pārvietošanās, uzņēmējdarbības un pakalpojumu sniegšanas šķēršļu. Apstiprinošas atbildes gadījumā, izzināt iemeslus un noteikt iespējamos risinājumus to novēršanai.

. Citizens of the European Union have the right to provide the services and establish business. However, there are professions that require specific knowledge and skills. Member states may impose additional requirements on these professions. Such professions also include lawyers and notaries. Conditions imposed by the member states, may interfere fundamental freedoms enshrined in the Treaty on the Functioning of the European Union. Therefore, it is important that these conditions are non-discriminatory and based on objective considerations. As the requirements imposed by the member states may differ, it is necessary to have a regulation that allows citizens from other countries to work there as well. The European Union has developed secondary legislation that helps to even differences of the qualifications. Nowadays the role of professional mobility is growing and it is even more important to have an effective regulation of professional qualifications. Nevertheless, the Directive on the recognition of professional qualifications of the lawyers was introduced more than thirty years ago and requires improvements. But the general Directive on the recognition of qualifications is not applicable to notaries. That is way the porpouse of this research was to find out whether the process of the recognition of professional qualifications in European Union, especially for legal professions, can currently create obstacles to the freedom of movement of workers or to freedom to provide services and establish business.
Recognition the of legal professions qualifications in the context of the freedom of movement for workers, freedom of establishment and freedom to provide services
Keywords: Juridiskā zinātne; ekonomiskās pmatbrīvības; profesionālā kvalifikācija; kvalifikācijas atzīšana; reglamentēta profesija