Funkcionalitāte un ilgtspējīgi materiāli bērnudārza interjerā - Balode, Sendlija (Latvijas Universitāte, 2025)
Mūsdienās arvien vairāk pieaug izpratne par ilgtspējību un vides ietekmi uz cilvēku veselību. Bērnudārzu izvēlētie materiāli ietekmē gan telpas mikroklimatu, gan bērnu labsajūtu. Funkcionāli risinājumi bērniem nodrošina piemērotu vidi viņu vajadzībām. Tādēļ, šī tēma ir aktuālā, jo tā apvieno divas būtiskākās prasības izglītības iestāžu interjerā – ilgtspējību un piemērotību bērniem. Diplomdarbā tiek apskatīt ilgtspējīgi un funkcionāli materiāli bērnudārzam un to drošības aspekti. Darba mērķis – pamatojoties uz pētījuma rezultātu analīzi, izstrādāt bērnudārza grupu telpas interjera dizaina projektu. Darbs sastāv no divām daļām – pētnieciskās un radošās daļas. Pētnieciskajā daļā tiek veikts pētījums par materiālu ietekmi uz bērnu veselību un to ilgtspējību un tiek analizēti bērnudārza interjeri, kuros interjera dizains ir veidots ar dabīgiem materiāliem un bērniem piemērotu funkcionalitāti. Darba radošā daļa ietver projekta aprakstu, interjera dizaina projektu un vizuālo materiālu. Diplomdarbs sastāv no 7 nodaļām, 11 apakšnodaļām un 31 pielikumu. Tā apjoms ir 41 lappuse. Darbā izmantoti 31 literatūras avots.

Nowadays, there is a growing awareness of sustainability and the impact of the environment on human health. The materials chosen for kindergartens affect both the indoor climate and children's well-being. Functional solutions provide children with an environment suited to their needs. Therefore, this topic is relevant, as it combines two of the most essential requirements in the interior design of educational institutions – sustainability and child- appropriateness. The thesis examines sustainable and functional materials for kindergarten and their safety aspects. The purpose of the thesis is to develop an interior design project for a kindergarten group room based on the analysis of the research results. The thesis consists of two parts – the research and the creative part. The research part conducts a study on the impact of materials on children’s health and their sustainability and analyzes kindergarten interiors, in which the interior design is created with natural materials and functionality suitable for children. The creative part of the thesis includes a project description, an interior design project and visual material. The thesis consists of 7 chapters, 11 subsections and 31 appendices. Its volume is 41 pages. The thesis uses 31 literary sources.
Functionality and Sustainable Materials in the Interior of a Kindergarten
Keywords: Mākslas zinātne; interjera dizains; bērnudārzs; funkcionalitāte; materiālu ilgtspējība