Augsnes sasaluma dziļuma ilglaicīgās izmaiņas Latvijā - Šļars, Gatis (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs „Augsnes sasaluma dziļuma ilglaicīgās izmaiņas Latvijā” ir veltīts augsnes sasaluma dziļumu atšķirību raksturošanai Latvijas teritorijā, un to ietekmējošo faktoru noteikšanai. Pētījuma mērķis ir izvērtēt augsnes sasaluma dziļuma ilglaicīgās izmaiņas saistībā ar klimata mainību Latvijas teritorijā. Iegūtie rezultāti liecina, ka periodā no 1966. līdz 2015.gadam, mēnešu skaits, kuros augsnes sasaluma dziļums nepārsniedz 20 cm atzīmi, ir būtiski palielinājies 3 stacijās. Tāpat 3 stacijās ir būtiski samazinājies maksimālais sasaluma dziļums. Pētījums apstiprina augsnes sastāva un ģeogrāfiskā novietojuma ievērojamo ietekmi uz sasaluma dziļumu Latvijā.

Master’s thesis „The long-term changes of soil freezing depth in Latvia” characterizes the differences of soil freezing depth in Latvia and determines its influencing factors. The aim of this research is to evaluate the long-term changes of soil freezing depth in Latvia due to climate change. The results show that in three of the observation stations there has been a significant increase in months, where soil freezing depth does not exceed the 20 cm mark during the period 1966.-2015. Also in three of the stations there has been a significant increase in the maximum soil freezing depth. The research validates the soil composition and the geographical location relation with soil freezing depth in Latvia.
The long-term changes of soil freezing depth in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; augsnes termiskais režīms; augsnes temperatūra; augsnes sasaluma ietekmējošie faktori; augsnes sasaluma ilglaicīgās izmaiņu tendences