Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā - Grigoroviča, Ņina (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba nosaukums ir “Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā”. Tēma ir aktuāla, jo ārvalstu tiešajām investīcijām (turpmāk - ĀTI) ir milzīga loma jaunattīstības ekonomikā un valstu budžetā, tāpēc visu ar investīciju vidi saistīto problēmu risināšana ir valsts interesēs. Latvija ir ieinteresēta ekonomikas izaugsmē un attīstībā, līdz ar to jebkurā ekonomiskajā situācijā vienmēr būs aktuāls jautājums, kā piesaistīt ĀTI. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz pieejamo informāciju un statistiskiem datiem, izpētīt ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā gan no teorētiskā, gan no praktiskā aspekta, izanalizēt ārvalstu tiešo investīciju lomu valsts ekonomiskajā attīstībā, kā arī novērtēt ārvalstu tiešo investīciju ietekmi uz Latvijas reģioniem, salīdzināt statistiskos datus par ārvalstu tiešo investīciju ar Baltijas valstīm, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus ārvalstu tiešo investīciju pilnveidošanai. Pirmā nodaļa ir teorētiska, kur apkopota informācija par ārvalstu tiešo investīciju būtību. Otrajā nodaļā tiek analizēta ārvalstu tiešo investīciju piesaistīšanas, kā arī investīciju vide Latvijā. Trešajā nodaļā veikts praktiskais pētījums, kur tiek analizēta ārvalstu tiešās investīcijas Latvijas tautsaimniecībā. Bakalaura darbs sastāv no 62 lappusēm un 2 pielikumiem, pētījumā veikšanai tiek izmantoti 46 literatūras avoti, 5 tabulas un 17 attēli. Atslēgvārdi: ārvalstu tiešās investīcijas, investīciju vide, investors, ieguldītājs, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

The title of current bachelor's thesis is "Foreign direct investment in Latvia". This topic is relevant because foreign direct investment (FDI) is playing a huge role in the economy development and national budgets, so it is in the national interest to solve all the problems related to the investment environment. Latvia is interested in economic growth and development, so in any economic situation, the question of FDI attraction and implementation will always be relevant. The aim of the bachelor's thesis is to study foreign direct investment in Latvia from both a theoretical and a practical point of view, to analyze the role of foreign direct investment in the country's economic development, as well as to assess the impact of foreign direct investment on Latvia's regions, compare foreign direct investment statistical data with other Baltic countries to draw conclusions and make proposals for improving foreign direct investment. First chapter is theoretical, it provides information about the nature of foreign direct investment. The second chapter analyzes the attractiveness of foreign direct investment, as well as the investment environment in Latvia. In the third chapter, a practical study is represented, where foreign direct investment in Latvian economy is being analyzed. The bachelor's thesis consists of 62 pages and 2 appendices, 46 literature sources, 5 tables and 17 figures which were used for the research. Keywords: foreign direct investment, investment environment, investor, investment attraction, Investment and Development Agency of Latvia.
Foreign Direct Investment in Latvia
Keywords: Ekonomika; Ārvalstu tiešās investīcijas; Investīciju vide; Investors; Ieguldītājs; Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra