Psoriātiska artrīta pacientu terapijas izvērtējums P.Stradiņa KUS Reimatoloģijas centrā - Pabērza, Liene (Latvijas Universitāte, 2016)
Tēmas aktualitāte: pēdējos gados zinātniskās literatūras dati norāda par pētījumiem par NLR, PLR, MPV, CRO lietošanu psoriātiskā artrīta (PsA) pacientu slimības aktivitātes un terapijas efektivitātes novērtēšanā (Kim D.S. et all 2015), (Fu H. et all 2015), (Kisacik B. et all 2008), (Yazici S. et all 2010). Pētījuma mērķis: Izvērtēt PsA pacientu CRO, EGĀ, NLR, PLR un MPV rādītāju noteikšanas nepieciešamību ārstēšanas laikā. Metodes un materiāli: Pētījums izstrādāts P. Stradiņa KUS Reimatoloģijas centrā. Pētījumā iekļauti 39 pacienti, kuriem bija diagnosticēts PsA. PsA pacienti tika sadalīti divās grupās – pēc slimošanas ilguma, un pēc saņemtās terapijas. Šo grupu ietvaros analizējām CRO, EGĀ, NLR, PLR un MPV rādītājus un savstarpēji tos salīdzinājām viena terapijas gada ietvaros. Dati tika iegūti no pacientu ambulatorajām kartiņām un tika veikta šo datu retrospektīva analīze. Abu grupu dalībniekiem no medicīniskās dokumentācijas tika analizēti šādi dati – pacientu vecums, dzimums, slimības ilgums, saņemtā terapija, CRO, EGĀ, MPV, neitrofilo leikocītu skaits, limfocītu skaits un trombocītu skaits. Pētījuma pacientu CRO, EGĀ, MPV, NLR, PLR dati tika ņemti no divām vizītēm ar gada starpību, un tika salīdzināti savā starpā. Pētījumā tika izvērtēts, vai CRO, EGĀ, MPV, NLR, PLR rādītāji var tikt izmantoti PsA aktivitātes izvērtēšanā, ņemot vērā pacientu saņemto terapiju. Rezultāti: Visu PsA pacientu terapijas efektivitātes izvērtēšanai var izmantot CRO (p = 0,001), NLR (p = 0,001),un PLR (p = 0,001) rādītājus, kuri samazinās efektīvas terapijas rezultātā. PsA pacientiem ar vidēji smagu un smagu PsA - slimības aktivitātes novērtējumam var izmantot CRO ( p = 0,001), EGĀ (p = 0,004), NLR (p = 0,001) un PLR (p = 0,001) rādītājus. PsA pacientiem, kas slimo ilgstoši terapijas efektivitātes izvērtēšanai var izmantot CRO (p = 0,007), NLR (p = 0,002) un PLR (p = 0,007) rādītājus. Secinājums: Pētījumā tiek pierādīta NLR un PLR lietošanas nepieciešamību PsA pacientiem Latvijā terapijas efektivitātes izvērtēšanā.

Background: in recent years, scientific literature data indicate a studies on the NLR, PLR, MPV, CRP use in assessment of psoriatic arthritis (PsA) activity and treatment effectiveness (Kim D.S. et all 2015), (Fu H. et all 2015), (Kisacik B. et all 2008), (Yazici S. et all 2010). The aim of the study: to evaluate the need for CRP, ESR, NLR, PLR, MPV in PsA treatment efficiency assessment. Materials and methods: The study was developed in P. Stradiņa CUS Rheumatology center. The study included 39 patients who were diagnosed with PsA. PSA patients were divided into two groups – for duration of the illness and for treatment. Within these groups we analysed CRP, ESR, MPV, NLR and PLR and compared them within one year of treatment. Data were obtained from the patient medical records and was conducted a retrospective analysis of this data. The study examined whether CRP, ESR, MPV, NLR, PLR can be used in PsA activity evaluation taking into account received treatment. Results: for PsA treatment efficiency evaluation we may use CRP (p = 0,001), NLR (p = 0,001), PLR (p = 0,001), that decreases with increased efficiency of treatment. In cases when PsA has a moderate or severe activity – CRP (p = 0,001), ESR (p = 0,004), NLR (p = 0,001) and PLR (p = 0,001) may be used for the assessment of disease activity and treatment efficiency. In group of PsA patients suffering from PsA for long duration of time we can use CRP (p = 0,007), NLR (p = 0,002) and PLR (p = 0,007) for assessment of efficiency of treatment. Conclusion: the study indicates that NLR and PLR may be used in evaluation of PsA efficiency of treatment in Latvia.
Psoriatic arthritis patient therapy evaluations in Rheumatology Center of P.Stradina KUS
Keywords: Medicīna; Psoiātiskais artrīts; NLR; PLR; MPV; CRO