Mikroplastmasas vertikālā migrācija Velnezera nogulumos - Landratova, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Mikroplastmasas vertikālā migrācija Velnezera nogulumos. Landratova K., darba vadītājs Dr .geol. prof. N. Stivriņš, zinātniskā konsultante Mg. sc. M. Barone. Bakalaura darbs, 65 lappuses, 29 attēli, 3 tabulas, 78 literatūras avoti, 5 pielikumi. Darbs izstrādāts latviešu valodā. Bakalaura darbā veikts pētījums par nogulumu mikroplastmasas piesārņojuma potenciālu antropocēna epohas nodalīšanai un mikroplastmasas vertikālās migrācijas robežas noteikšana Velnezerā. Veikts literatūras apskats un analīze par izpētes teritoriju, plastmasas vēsturi Latvijas teritorijā, līdzšinējiem pētījumiem par mikroplastmasu kā antropocēna epohas sākuma marķieri. Empīriskajā daļā veikta Velnezera nogulumu mikroplastmasas paraugu apstrāde, mikroplastmasas vizuālā un ķīmiskā sastāva analīze, karsēšanas zudumu analīze. Iegūtie dati korelēti ar 14C dziļuma-vecuma modeli, lai noteiktu mikroplastmasas izkliedi un iespējamo vertikālās migrācijas robežu nogulumos. Atslēgas vārdi: antropocēns, mikroplastmasa, vertikālā migrācija, ATR-FTIR, LDIR, LOI.

Vertical migration of microplastics in sediments of lake Velnezers. Landratova K., thesis advisor Dr. geol. Prof . N. Stivriņš, scientific consultant Mg. sc. M. Barone. Bachelor’s thesis, 65 pages, 29 images, 3 tables, 78 sources, 5 attachments. In the bachelor’s thesis, a study on the potential for sediment microplastic contamination as a marker of the beginning of the Anthropocene epoch has been conducted, determining the potential lower boundary of microplastic vertical migration in Velnezers. A literature review and analysis has been carried out regarding the research area, the history of plastics in the territory of Latvia, and previous studies on microplastics as a marker of the Anthropocene epoch. The empirical part involves processing of microplastic samples of sediments, visual and chemical composition analysis of microplastics, loss on ignition analysis. The findings were correlated with a 14C depth-age model to determine the dispersion of microplastics and the potential limit of vertical migration in sediments. Key words: anthropocene, microplastics, vertical migration, ATR-FTIR, LDIR, LOI.
Vertical migration of microplastics in sediments of lake Velnezers
Keywords: Ģeoloģija; antropocēns; mikroplastmasa; vertikālā migrācija; ATR-FTIR; LDIR