Beļģijas Kongo evolués diskursa analīze žurnālā „Voix du Congolais”, 1948 - Valenzuela Osorio, Cynthia Lía (Latvijas Universitāte, 2023)
Kongo afrikāņu elite atrada veidu, kā iesaistīties Beļģijas Kongo pārvaldē, izveidojot jaunu sociālo grupu: les évolués, šai grupai varēja pievienoties tie Kongo iedzīvotāji, kas ievēroja noteiktas uzvedības normas. Līdzdalība grupā sniedza zināmu prestižu un daudzi Kongo iedzīvotāji vēlējās būt tai piederīgi, lai pamestu tā saukto “zemāko” statusu kā autohtona grupa. Žurnāls La Voix du Congolais, kura pamatā ir augošās Kongo elites ideoloģija par “pilnveidotiem” cilvēkiem. Évolué statuss deva iespēju parastajiem Kongo iedzīvotājiem pievienoties un piekopt rietumnieciskāku dzīvesveidu. Šī darba analīzes mērķis ir parādīt, kā radās šī kustība, izpētīt 1948. gadā pastāvošās propagandas diskursu, izmantojot Antuāna-Rodžera Bolambas (Antoine-Roger Bolamba) “Balto un melnādaino attiecības” (“Relation between Whites and Blacks”) lingvistisko analīzi, identificējot iedomātos priekšstatus, retoriskās figūras un personas vietniekvārdu lietojumu. Līdz ar to analizēt kritiskā diskursa analīzes dimensijas, lai definētu: kāda ir Voix du Congolais diskursa ietekme uz Beļģijas Kongo neatkarību?

The Congolese African elite found a way to set its place in the Belgian Congo administration through the formation of a new social group: les évolués, Congolese who followed certain rules of behavior were able to join. Belonging to the group gave a certain prestige, and many Congolese wanted to be part of them to abandon their so-called ‘inferior’ status as an autochthonous group. On La Voix du Congolais, a magazine based on the rising Congolese elite ideology of 'perfected' people. The évolué status allowed common Congolese to join and access a more westernized lifestyle. In this paper, the analysis seeks to show the foundations of this movement, to study the discourse of propaganda existing in 1948 through the linguistic analysis of Relation between Whites and Blacks by Antoine-Roger Bolamba by identifying the imaginary linguistic notions, rhetorical figures, and the place for personal pronouns. Consequently, to analyse the dimensions of Critical Speech Analysis to define: what is the impact played by The Voix du Congolais speech on the independence of the Belgian Congo?
Speech analysis of the évolués of the Belgian Congo in “the Voix du Congolais”, 1948
Keywords: Romāņu valodu un kultūru studijas; Belgian Congo; évolués; Voix du Congolais; independence; rhetorical figures