(Ne) Ideālā padomju cilvēka reprezentācija žurnāla „Dadzis” karikatūrās no 1961. gada oktobra līdz 1963. gada oktobrim - Lēmane, Ilga (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbs pievēršas karikatūrai kā informācijas avota un vēstures liecības pētīšanai. Pētījuma mērķis ir noskaidrot un analizēt žurnāla “Dadzis” karikatūrās reprezentēto (ne)ideālo cilvēku, uzskaitot tam piedēvētās īpašības no 1961. gada oktobra līdz 1963. gada oktobrim. Šo izvēli pamato 20. gs. 60. gados aktuālā utopiskā komunisma celtniecība un līdz ar to jaunas, ideālas sabiedrības radīšana, par kuru vēsta tajā laikā izveidotais „Komunisma cēlāja morāles kodekss”. Darbā tiek aplūkoti reprezentācijas, propagandas un ideoloģijas jēdzieni, sniegts ieskats 20. gs. 60. gadu vēsturiskajā kontekstā, mediju vidē un komunisma vīzijas radīšanā. Pētījumā izmantota kontentanalīze un semiotiskā analīze. Rezultāti liecināja, ka šajā laikā žurnāla „Dadzis” karikatūras galvenokārt pievēršas (ne)ideālā strādnieka, (ne)ideālā ģimenes cilvēka un neideālā sabiedrības locekļa – alkoholiķa – īpašību definēšanai. Atslēgvārdi: PSRS, komunisms, (ne)ideālais cilvēks, karikatūra, reprezentācija, žurnāls „Dadzis”, 1961. gads, 1962. gads, 1963. gads.

The work reflects upon caricature as a source of information and a tool for researching historical evidence. The task of the work is to analyse the (non-)ideal human represented in the caricatures of magazine „Dadzis”, listing its attributes from October 1961 to October 1963. The choice is justified by the utopian development of communism during the sixties which resulted in a new, ideal society, as reported by the “Moral Code of the Builder of Communism”. The work deals with concepts of representation, propaganda and ideology, gives a look into historical context, state of media and the building of communist vision in the sixties. Content and semiotic analysis has been used in the research. The results showed that the caricatures of “Dadzis” in the given timeframe mostly defined the properties of an (non-)ideal worker, (non-)ideal family man and a non-ideal member of the society – the alcoholic. Keywords: USSR, communism, (non-)ideal man, caricature, representation, magazine “Dadzis”, 1961, 1962, 1963.
Representation of the (un)ideal soviet man in the journal "Dadzis" (October 1961 till October 1963)
Keywords: Komunikācijas zinātne