Diskursa iezīmētāji autora subjektīvās attieksmes paušanai - Ļucāne, Ramona (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir „Diskursa iezīmētāji autora subjektīvās attieksmes paušanai”. Izstrādājot darbu izvirzīti uzdevumi – apskatīt dažādu autoru rakstus par attiecīgi darbam nepieciešamajām teorijas tēmām; izstrādāt darba teorētisko pamatu, balstoties uz teorētiskās bāzes, apkopot diskursa iezīmētājus; analizēt iegūtos diskursa iezīmētājus un grupēt tos attiecīgās grupās pēc noteiktiem kritērijiem. Izstrādājot darbu padziļinātāk izprasti diskursa iezīmētāji, to funkcijas un izpausmes. Šī darba galvenie avoti, no kuriem ekscerpēti diskursa iezīmētāji, ir intervijas avīzēs un žurnālos – to struktūra ir jautājumu un atbilžu veidā –, un tāpat arī izmantoti avīžu un žurnālu raksti, kas ietver autora monologa tipa tekstu. Izstrādātā darba mērķis ir apzināt tos diskursa iezīmētājus, kas tekstā signalizē par autora subjektīvo attieksmi un klasificēt tos pēc noteiktiem kritērijiem. Vācot piemērus, sastapti daudzi diskursa iezīmētāji, taču uzmanība koncentrēta uz tiem, kas atspoguļo autora subjektīvās attieksmes paudumu, piemēram, nepārliecinātība, vēlme, cerība, sarkasms, prieks, atvieglojums, neapgāžama pārliecība u.c.

The topic of bachelors paper is „Discourse markers expressing the author’s subjectivity”. The main tasks of this research are: to collect necessary theoretical information by researching different authors and their work on similar topics; to create theoretical base for this papers specific topic; collect examples of discourse markers; to analyze collected discourse markers and classify them in to groups. While working on this bachelor paper author bacame to understand more deeply about discourse markers, their function and appearance. Main material for example collection is taken from newspaper interviews and magazines which structure is question followed answer, also there are some examples taken from monologue type posts in same newspapers and magazines. The aim of this work is to learn those discourse markers which gives a signal about utterance author’s subjectivity and to classify example in to certain groups. There are many discourse markers with many purposes, but for this paper the main focus is on discourse markers that signals author’s subjectivity, for example: uncertainty, desire, hope, sarcasm, happiness, relief, confidence etc.
Discourse markers expressing the author’s subjectivity
Keywords: Filoloģija; diskursa iezīmētāji; intervija; subjektivitāte; discourse markers; interview