Jūras bruņurupucis no mācītāja J. H. Kawala Kurzemē - Rudzītis, Māris (LU Muzejs, 2020)
Jūras bruņurupuči, kas pārsvarā uzturas tropiskajās jūrās un siltajos ūdeņos Atlantijas, Indijas un Klusajā okeānā, tomēr retos gadījumos sastopami arī Eiropas piekrastēs. Latvijas Universitātes (LU) Muzeja Zooloģijas kolekciju rāpuļu ekspozīcijā var apskatīt kādu lielu, laika gaitā nomelnējušu eksponātu. Tas ir jūras bruņrupuča izbāzenis. Šī jūras bruņrupuča zinātniskais nosaukums ir Caretta caretta, latviski to sauc gan par karetu, gan logerhedu, gan strupgalvas jūras bruņrupuci. Ieraksts LU Muzeja dokumentos liecina, ka jūras bruņrupuča Caretta izbāzenis nonācis LU Salīdzinošās anatomijas un eksperimentālās zooloģijas institūtā 1940. g. no Kurzemes Provinciālmuzeja, ar atzīmi Kawall 1881.

Sea turtles, which mostly live in tropical seas and warm waters in the Atlantic, Indian and Pacific oceans, but are also rarely found on the coasts of Europe. In the reptile exhibition of the Museum of Zoology of the University of Latvia (LU), you can see a large exhibit that has blackened over time. It's a stuffed sea turtle. The scientific name of this sea turtle is Caretta caretta, in Latvian it is called caret, loggerhead, and loggerhead sea turtle. An entry in the LU Museum documents shows that the stuffed sea turtle Caretta came to the LU Institute of Comparative Anatomy and Experimental Zoology in 1940. from the Kurzeme Provincial Museum, marked Kawall 1881.
A sea turtle from the Rev. J. H. Kawall at Kurzeme
Keywords: Zooloģijas kolekcijas; Kareta; Caretta caretta; Johans Heinrihs Kavals; J. H. Kawall; Jūras bruņurupucis; Sea turtle