Pirts ēkas būvniecības un interjera veidošanas principi - Grunsberga, Ilva (Latvijas Universitāte, 2011)
Pirts paši dziļākie aizsākumi nav izdibināmi, taču ir zināms, ka jau kopš seniem laikiem šis process, kas norisinās pirtī ar cilvēka ķermeni, ir bijis nepieciešams gan veselības uzturēšanai, gan garīgai atpūtai. Lai arī cik modernizēta vide nebūtu mūsdienās, cilvēku vienmēr ir piesaistījušas dabīgas un tradicionālas vērtības, tādēļ tās ir saglabājušās šos daudzos gadu tūkstošus. Diplomdarba mērķis ir iepazīstināt lasītājus ar pirts būvniecības un interjera veidošanas principiem no senatnes līdz mūsdienām, kā arī izveidot interjera projektu viesu mājai, apvienojot iegūto informāciju par tā izstrādes īpatnībām. Lai sasniegtu mērķi, baltoties uz teorētiskās literatūras un avotu analīzes, pētījumā rasts priekšstats par dažādu pirts veidu vēsturi un to veidošanas īpatnībām, kā arī sniegts ieskats pirts plānojumu dažādībā un izīrējamu mūsdienu pirts ēku piedāvājumā Latvijā. Darbā ietilpst: teorētiskais apraksts un pētījuma daļa, radošais projekts – plāni, rasējumi, tāme un 3D vizualizācijas, kā arī attēlu pielikums.

The deepest beginnings of sauna are very difficult to find, however from ancient times this process with human body in the sauna has been necessary for the both health and mental relaxation. No matter how modernized environment could be nowadays, people are always attracted to the natural and traditional values, therefore they have been preserved many thousands of years. Diploma thesis’s aim is to introduce readers with sauna building and interior making principles from ancient times until today, also to create interior design project for the guest house, combining the information about the features of design. To achieve the aim, based on the theoretical literature and sources of analysis, research been found view of the various types of sauna history and its making features, and also provides insight into the sauna in diversity of programming and rented modern sauna building supply in Latvia. Diploma thesis includes: theoretical description and part of the research, creative project - plans, drawings, cost estimates and 3D visualization, as well as images attachment.
Construction and interior modelling principles of bath-house
Keywords: Mākslas zinātne