Separātisms Eiropā: Katalonijas, Skotijas, Ziemeļitālijas gadījumu analīze - Muižarājs, Toms (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī bakalaura darba temats ir “Separātisms Eiropā: Katalonijas, Skotijas, Ziemeļitālijas gadījumu analīze”. Separātisms kā politisks koncepts Eiropas Savienības valstīs ir izplatīts par spīti nacionālo valstu centieniem to novērst. Darba teorētisko ietvaru veido pašnoteikšanās, nacionālisma un separātisma teorijas, kas sniedz ieskatu svarīgākajos faktoros reģionu vēlmei atdalīties. Darba empīriskajā daļā caur izvēlētajiem separātisma veicinošajiem faktoriem tiks analizētas Katalonijas, Skotijas un Ziemeļitālijas atdalīšanās virzītājspēku pamatojums. Uzmanība tiks pievērsta separātisko kustību teiktajam un rakstītajam saistībā ar ekonomiku, nacionālismu, kulturālo identitāti un vēsturisko atmiņu, kā arī tiks pieminēta īsa reģiona separātisma vēsture. Darba mērķis ir noskaidrot primāro faktoru separātisma veicināšanā sabiedrības un pašu separātistu acīs, kā arī saprast vai esoša autonomija neietekmē vēlmi pēc vēl lielākas autonomijas.

The topic of thesis is “Separatism in Europe: case study of Catalonia, Scotland, Northern Italy”. Separatism as a political concept has been common among countries of the European Union despite national state’s efforts to prevent it. The theoretical framework of this thesis consists of theories of self-determination, nationalism and separatism, which provide insight for the main factors of region’s desire of secession. In the empirical part of the thesis, through chosen factors that promote separatism, the case of Catalonia, Scotland and Northern Italy will be analysed. Attention is drawn to what the separatist movements have said and written about economy, nationalism, cultural identity and historical memory, as well as it will contain a short history of separatism in the region. The aim of the thesis is to find out the primary factor in promoting separatism among society and separatists themselves, as well as to understand whether an existing autonomy for a region does not affect its desire for even greater autonomy.
Separatism in Europe: case study of Catalonia, Scotland, Northern Italy
Keywords: Politikas zinātne; Katalonija; Skotija; Ziemeļitālija; separātisms; neatkarība