Banku saistību līmeņa samazināšanās procesa ietekme uz Latvijas tautsaimniecību - Zutis, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2015)
2008. gada globālā ekonomiskā krīze vēlreiz apliecināja finanšu sistēmas ciešo saistību ar reālo ekonomiku, tāpēc tiek izstrādāti Basel III banku regulējošie nosacījumi, kuri paredz bankām uzturēt zemāku saistību līmeni, kas savukārt ietekmēs valstu tautsaimniecības. Bakalaura darba mērķis ir analizēt Latvijas komercbanku saistību līmeņa samazināšanās ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību, lai raksturotu Basel III regulu iespējamo makroekonomisko ietekmi un izvirzītu priekšlikumus attiecīgajām institūcijām ar nolūku uzlabot makroprudenciālo uzraudzības politiku, kā arī lai izvirzīt priekšlikumus tālākai temata pētniecībai. Banku saistības tiek novērtētas izmantojot Basel III regulējošo nosacījumu norādījumus, kas saistīti ar kapitāla pietiekamības rādītājiem. Pētījuma analīzes procesā tiek izmantots vektoru kļūdu korekcijas modelis, kurā iekļauta papildinoša informācija, pielietojot galveno komponenšu analīzi. Pētījuma rezultāti liecina par to, ka banku saistību izmaiņas rada negatīvus ilgtermiņa efektus uz Latvijas makroekonomiskajiem rādītājiem, kas apraud Latvijas tautsaimniecības attīstības ilgtspēju.

The global economic crisis of 2008 once again proved the interdependency that exists between the financial system and the real economy. For this reason, the Basel III regulatory framework looks to decrease the amount of leverage of banks, which in turn will have macroeconomic ramifications. The purpose of this thesis is to evaluate the deleveraging process of commercial banks and its macroeconomic implications on the economy of Latvia with the purpose of measuring the possible effects of Basel III and developing suggestions to researchers and institutions which conduct macroprudential policy. Financial leverage is measured in accordance with the Basel III regulatory framework related to capital adequacy requirements. A vector error correction model approach, which has been enriched with additional information utilizing principal components analysis, is utilized in the analysis process. The study shows that shocks to bank leverage have a negative long term macroeconomic impact on the economy of Latvia which could have substantial ramifications to the longevity of Latvia’s economic growth.
Bank Deleveraging Effects on the Economy of Latvia
Keywords: Ekonomika; Basel III; VECM; saistību samazināšanās; makroekonomiskā ietekme; galveno komponenšu analīze