Filtrācijas īpašības Berģu apkārtnes smilšainajos nogulumos - Caune, Zanda (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalura darba „Filtrācijas īpašības Berģu apkārtnes smilšainajos nogulumos” mērķis ir noskaidrot smilšaino nogulumu gan uz lauka, gan laboratorijā nomērīto filtrācijas īpašību atšķirības un tās ietekmējošos faktorus. Darba izstrādes gaitā tika pētīti dažāda vecuma smilšainie kāpu eolie nogulumi un to filtrācijas īpašības. Tika analizēti filtrācijas koeficientu ietekmējošie faktori. Filtrācijas koeficienta vērtības, kas mērītas in situ bieži vien bija augstākas salīdzinot ar laboratorijā izmērītajām, t.i. in situ iegūtās vērtības ir kā rupjgraudainākam materiālam nekā pēc granulometrijas datiem. Konstatēts arī, ka filtrācijas ātrumu ietekmē arī tādi faktori kā grunts viendabīgums, simetrija un šķirotība. Bakalaura darbs sastāv no 4 nodaļām un 2 pielikumiem, tajā iekļauti 18 attēli. Atslēgas vārdi: Berģi, filtrācijas koeficients, eolie nogulumi, granulometriskais sastāvs, granulometriskie koeficienti.

The aim of the investigation for the Bachelors Thesis “Permeability of sandy deposits in the vicinity of Bergi,” was ascertain permeability of sandy deposits in situ and in laboratory and analyze its differences and factors who affect its. Author studied permeability of different aeolian sandy deposits of dunes and analysed factors that inluences it. In situ measured hydraulic conductivity values are higher than in laboratory. Hydraulic conductivity measurements in situ shows that measured sediments are coarser and it is confirmed by granolometric analyze. Hydraulic conductivity is affected by soil inhomogenity, symmetry and sorting. Bachelors thesis is made from 4 chapters and 2 appendices, it also includes 18 figures. Keys words: Bergi, hydraulic conductivity, aeolian deposits, granulometric analysis, granulometric coefficients.
Permeability of sandy deposits in the vicinity of Berģi
Keywords: Ģeoloģija