Svešzemju platlapu sugu (Fagus Silvatica, Juglans ailanthifolia) mežaudžu izplatība, daudzveidība un dinamika Latvijā - Mangale, Linda (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā „Svešzemju platlapu sugu (Fagus sylvatica, Juglans ailanthifolia) mežaudžu izplatība, daudzveidība un dinamika Latvijā” tiek izpētīta dižskābarža un valrieksta izplatība Latvijas teritorijā, balstoties uz literatūras avotu, herbāriju un meža dienestu sniegtās informācijas. Pēc savāktajiem materiāliem ir noteikta arī sugu sastopamība Latvijā. Datu bāzē apkopotie dati par dižskābardi un valriekstu sniedz informāciju par katras atradnes koordinātēm, atrašanās vietas nosaukumu, atradnes biotopu, ziņu avotu, no kura dati iegūti, autoru, kas atradis šo atradni, gadu, kurā atradne ir atrasta, kā arī lielākajai daļai atradņu ir dots koku diametrs, augstums, skaits un perimetrs. Fagus sylvatica un Juglans ailanthifolia izplatība raksturota ar atradņu izvietojumu ainavzemēs, sadalījumu pa klimata kontinentalitātes, nokrišņu daudzuma un siltuma daudzuma sektoriem. Sīkāk tiek aprakstīta Fagus sylvatica mežaudžu izplatība un sastopamība Latvijas teritorijā. Netālu no Laucienas, kas atrodas Talsu rajonā tika veikta detālāka dižskābarža mežaudzes izpēte un augsnes analīze. Juglans ailanthifolia detālākam aprakstam tika veikts audzes apraksts Bauskas rajonā – Galeniekos, kā arī paņemti augsnes horizontu paraugi. Augu sabiedrību sugu sastāvs dižskābardim un valriekstam tika noteikts attiecīgi Šķēdes un Sukturu dižskābaržu audzēs (18 apraksta vietas), un Galeniekos valrieksta audzē (6 apraksta vietas). Izmantojot iegūtos rezultātus par Latvijā sastopamajām dižskābarža un valrieksta atradnēm dati tiek salīdzināti savā starpā. Atslēgas vārdi: Fagus sylvatica, Juglans ailanthifolia, izplatība, biotopi, augsnes ķīmiskās īpašības

This Master's thesis "Distribution, Diversity and Dynamics of Foreign Deciduous Species (Fagus sylvatica, Juglans ailanthifolia) in Latvia" is based on literature sources, herbarium and information from forest agencies and investigates distribution of beeches and walnut-trees in territory of Latvia. Occurrence of species is determined from the gathered materials. Data about Common Beech and Walnut-tree is gathered in a database which includes coordinate information, place name, biotope and information source, name of the author who discovered particular site and year of discovery for each site. Most of the sites also have information about tree diameter, height, perimeter and number of trees. Distribution of Fagus sylvatica and Juglans ailanthifolia is described by their placement in landscape regions, distribution among climate, continentality, precipitation and warmth sectors. Occurrence and distribution of Fagus sylvatica forest stands in territory of Latvia are described in more detail. Elaborate Common Beech forest stand exploration and soil analysis is performed near Lauciena, Talsi region, whereas detailed forest stand description of Juglans ailanthifolia is carried out at Galenieki, Bauska region where samples from soil horizons were also taken. Composition of plant species for Common Beech and Walnut-tree forest stands was determined in Šķēde and Sukturi (18 description sites) and Galenieki tree stand (6 description sites) respectively. Data about Common Beech and walnut-tree is being compared based on obtained results. Keywords: Fagus sylavatica; Juglans ailanthifolia; distribution; biotopes; chemical characteristics of soil.
Distribution, Diversity and Dynamics of Foreign Deciduous Species (Fagus Silvatica, Juglans Ailanthifolia) in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija