Ķekavas novada zemes izmantošanas veidu pārmaiņu simulācija - Bogdanova, Marija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā pētīta simulācijas modeļu pielietošana kā atbalsta instruments teritorijas plānotājiem. Izstrādājot plānošanas dokumentus, ir nepieciešams prognozēt, kādas sekas var būt pēc to ieviešanas un kā tie ietekmēs attīstības virzienu, kas noteikts citos spēkā esošos dokumentos. Pētījuma teritorija ir Ķekavas novads, kur notiek jaunā vienotā teritorijas plānojuma izstrāde, bet iepriekšējais plānojums, kas sastāv no trim daļām, mākslīgi paplašināja ciemu robežas un veidoja plašas apbūvei un ražošanai paredzētas teritorijas. Simulācijas tika veiktas, noteicot pārmaiņu varbūtības ar trim metodēm un iegūstot piecus attīstības scenārijus par Ķekavas novada zemes izmantošanas veidiem 2033. gadā. Visos scenārijos dažādos tempos notiek vienlaidus apbūves platību veidošanās novada ziemeļrietumos, tuvāk Rīgai, un mežu izciršana novada dienvidu daļā. Tika secināts, ka scenāriju simulācija ir noderīgs rīks plānošanas dokumentu izstrādē, bet tas ir labāk piemērots pēc platības lielākām teritorijām. Turklāt, pagaidām šai metodei ir arī savi trūkumi, kas ietekmē rezultātu kvalitāti vai neļauj ātrāk ieviest to lietošanā.

In this master’s thesis a research is conducted on simulation models as a planning support tool. When a new planning document is developed, it is necessary to forecast the consequences of its implementation and the impact it has on the direction of spatial development set by other existing planning documents. The thesis focuses on the territory of Ķekava municipality where a new spatial plan is developed, but the existing plan artificially expanded the boundaries of populated areas and created large areas for residential and industrial use. Simulations were conducted determining the probability of changes with three methods, resulting in five simulated scenarios of land use in Ķekava municipality in year 2033. In every scenario, though with the different rates, a continuous built-up area is formed near the border with the city of Riga, while in other parts of the municipality there is a decline in forest area as a result of deforestation. It was concluded that scenario simulations are a useful support tool for development of planning documents, but it is more suitable for larger territories. Further, it has its drawbacks that affect the results or don’t allow to put it in use in planning.
Land use change simulation in Ķekava municipality
Keywords: Arhitektūra; zemes izmantošanas veidi; simulācija; scenārijs; šūnu automāti; teritorijas plānojums