Mirušā balss: autors poststrukturālisma filosofijā - Kuzmina, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī darba mērķis ir izvērtēt, kā tēze par autora nāvi, ko savā esejā “Autora nāve” izvirza Rolāns Barts, ir savienojama ar priekšstatu par īpašu stāstījuma balsi (narrative voice), kā arī citiem uz autora klātbūtni norādošiem jēdzieniem, kas izmantoti (post)strukturālisma poētikā un naratoloģijā, kas lielā mērā pamatota uz Barta nostādnēm. Barta tēze paredz, ka autors būtu jāatdala no darba, jo interpretācija ir atkarīga no lasītāja pieredzes un pats autors ir tikai lasītājs, ciktāl viņš nekad neko nerada “no nekā”, bet darbojas rakstības intertekstuālajā laukā. Interpretācijas, tai skaitā darba jēgas ir atkarīgas no šīm interpretācijām, kuras autors nevar iepriekš paredzēt, jo nezina savu lasītāju un tās var būt bezgalīgā daudzumā. Lai sasniegtu darba mērķi, izvirzītie uzdevumi ir (i) izprast autora jēdzienu postrukturālisma filosofijā autora nāves nepieciešamību, (ii) izprast īpašās stāstījuma balss (narrative voice) veidus un līmeņu iedalījumu Ženeta filosofijā, (iii) veikt izvērtējumu par autora nāves un stāstījuma balss savienojamību.

The aim of this work is to assess how the thesis about the author's death, which is put forward by Rolan Barthes in his essay “The Death of the Author”, is compatible with the idea of a special narrative voice, as well as other notions of the author's presence used in the (post)structural poetics and naratology which is largely based on the Barthes guidelines. Barthes thesis implies that the author should be separated from the work because the interpretation is dependent on the reader's experience and the author himself is merely a reader, as far as he never creates anything “from nothing” but works in an intertextual field. The interpretation, including the meaning of work, depends on these interpretations, which cannot be predicted by the author because he does not know his reader and which may be infinite. In order to achieve the objective of the work, the objectives set are (i) understand the concept of author in the philosophy of the poetry of the author, (ii) understand the types of special narrative levels in Genette's philosophy, (iii) carry out an assessment of the interconnectivity of the author's death and narration.
The Voice of the Dead: the Author in Post-structuralist Philosophy
Keywords: Filozofija; Barts; Ženets; autors; naratīvs; stāstījuma balss