Organiskais ogleklis un kopējais slāpeklis Moricsalas augsnēs - Rolava, Arta (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā pētījumā aplūkoti augsnes organiskajās vielās saistītie- organiskais ogleklis un kopējais slāpeklis dažādās meža augsnēs Moricsalā. Pētījumā dots vispārīgs Moricsalas raksturojums, apskatīti akumulāciju ietekmējošie faktori, savstarpējā korelācija un organiskā oglekļa, slāpekļa saturs nedzīvās zemsegas un trūdvielu akumulācijas horizontā atkarībā no augsnes tipa un kokaudzes sastāva. Secināts, ka nedzīvās zemsegas horizonta un minerālā horizonta (Ah) Corg un Nkop koncentrācija starp dažādu mežaudžu augsnēm ar atšķirīgu kokaudžu sastāvu būtiski neatšķiras. Moricsalas vidējā organiskā oglekļa saturs nedzīvas zemsegas horizontā 21 t/ha iekļaujas kopējā Latvijas meža augšņu nedzīvās zemsegas organiskā oglekļa rādītājā. Atslēgas vārdi: Moricsala, augsnes organiskais ogleklis, kopējais slāpeklis, meža augsnes

In this bachelor thesis are examined soil organic carbon and total nitrogen amount in Moricsala forest soils. The study gives general characterization about moricsala, discuss the accumulation influencing factors, cross-correlation and organic carbon, total nitrogen content in the litter and mineral humus accumulation horizon depending on soil type and stand composition It is concluded that litter and mineral horizon (Ah) organic carbon and total nitrogen concentrations between different forest soils with different composition of forest stands are not significantly different. Moricsala forest litter mean organic carbon stock is 21,5 t / ha, so Moricsala parts in the total Latvian forest soil litter organic carbon index. Keywords: Moricsala, organic carbon, total nitrogen, forest soils
Organic carbon and total nitrogen stocks in soils of Moricsala strict nature reserve
Keywords: Vides zinātne