Nedzimuša bērna krimināltiesiskā aizsardzība - Kalvāne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma – ‘’Nedzimuša bērna krimināltiesiskā aizsardzība’’. Darba mērķis ir nedzimuša bērna krimināltiesiskās aizsardzības pētīšana, problēmjautājumu izvirzīšana un to iespējamo risinājumu piedāvāšana. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, darba izstrādes laikā ir aplūkots vēsturisks skatījums uz nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību, pastāvošās tiesību normas, kas regulē grūtniecības pārtraukšanu, ārvalstu grūtniecības pārtraukšanas tiesiskais regulējums un prakses piemēri, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas un Eiropas Savienības tiesas judikatūra. Darba izstrādes laikā autore secina, ka Latvijas Republikas normatīvajos aktos pastāv vairākas nepilnības. Lai izteiktu priekšlikumus par tiesību normu pilnveidošanu, tika veikta Krimināllikuma 135.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma juridiskā sastāva un ārvalstu krimināllikumu un grūtniecības pārtraukšanas tiesisko regulējumu analīze, kā arī tika pētīta attieksme pret nedzimušo bērnu no bioētikas, medicīnas, filozofijas un tiesību zinātnes viedokļa. Bakalaura darba apjoms ir 45 lapaspuses, tajā ir ietvertas trīs galvenās nodaļas. Atslēgas vārdi: aborts, embrijs, auglis, nedzimušā dzīvība, krimināltiesiskā aizsardzība.

The topic of the bachelor thesis – ‘’Protection of unborn child in criminal law’’. The aim of the work is to study the criminal law protection of the unborn child, to highlight problematic issues and offer their possible solutions. In order to achieve the set goal, author has studied the historical perspective on the right to life of the unborn child, the existing laws regulating pregnancy termination, foreign countries laws and case law, as well as the case law of the European Court of Human Rights and the European Court of Justice. During the research, the author concludes that there are several shortcomings in the regulatory enactments of the Republic of Latvia. In order to express possible solutions for the improvement of legal norms, author analyzed the legal composition of the criminal offense provided for in Article 135 of the Criminal Law, foreign countries criminal laws and legal regulations on termination of pregnancy as well as attitude towards the unborn child from the point of view of bioethics, medicine, philosophy and law was studied. The bachelor thesis has 45 pages, it consists of three main chapters. Keywords: abortion, embryo, fetus, unborn life, criminal protection.
Protection of unborn child in criminal law
Keywords: Juridiskā zinātne; aborts; embrijs; auglis; nedzimušā dzīvība; krimināltiesiskā aizsardzība